Sâmbătă, 6 noiembrie, la Castel Gandolfo (Roma), la Centrul Internațional al Mișcării Focolari, șaisprezece membri ai comitetului de conducere al „Together for Europe” au fost prezenți fizic la Roma și peste 150 de persoane au fost conectate prin platforma Zoom, printre care și Ramona Dragoș, membru în Consiliul Internațional Zileos și membru în Biroul Pastoral al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea. Rețeaua Internațională a Mișcărilor Creștine din Europa, din care fac parte peste 400 de comunități și asociații catolice, a organizat o zi de schimb de experiențe asupra angajamentului comun prin care creștinismul continuă să contribuie prin dăruirea unui suflet Europei.
Cu o zi înainte, principalii lideri ai mișcărilor participante și Comitetul Director au făcut un schimb intens de idei cu privire la forma pe care să o dea „Together for Europe” astăzi și mâine. „Aici, carismele noastre se unesc. Este o comuniune de căi care devine un semn viu de unitate în mijlocul unei Europe cu forțe centrifuge”, a comentat un participant.
În dimineața zilei de 6 noiembrie, s-a atras atenția asupra discursurilor lui Gerhard Pross și Margaret Karram, noul președinte al mișcării Focolarelor. În discursul său despre „Misiunea profetică „Împreună””, domnul Pross a subliniat crăpăturile care traversează Europa și ne-a invitat să devinim purtători de speranță. „În mijlocul răsturnărilor și crizelor vremii noastre, putem trăi nădejdea indestructibilă a Evangheliei și putem fi mărturisitori ai lui Dumnezeu, care chiar și în acest timp „Pentru că numai Eu ştiu gândul ce-l am pentru voi, zice Domnul, gând bun, nu rău, ca să vă dau viitorul şi nădejdea” (Ieremia 29:11).
În contribuția sa intitulată „Mesajul reconcilierii în mijlocul polarizării”, Margaret Karram i-a încurajat pe participanți „spre o diversitatea reconciliată și să fim apostoli ai dialogului. Procedând astfel, diferențele nu sunt ignorate, ci recunoscute. „Angajarea cu alte orizonturi culturale, alte moduri de gândire, alte obiceiuri și paradigme de apreciat, nu dezorientează, ci îmbogățește”. Margaret Karram a încurajat participanții să nu se teamă de durere. „Dumnezeu lucrează aici. Ai curajul să construiești cultura „Împreună” și, de asemenea, să riști ceva nou!” Prin experiențele ei de viață, ea a subliniat nevoia necondiționată de iertare pe calea păcii.
Ziua s-a încheiat cu o rugăciune solemnă de seară cu Pactul Iubirii Reciproce. În acest moment, participanții și-au reînnoit promisiunea de a trăi ceea ce stă la baza comuniunii lor, noua Poruncă: „Iubiți-vă unii pe alții precum v-am iubit Eu” (Ioan 13,34-35).
Pentru anul 2023 : Jòzef Pál, episcopul romano-catolic al Timișoarei, România, i-a invitat pe membrii „Together for Europe” în orașul său, care va deveni Capitală Europeană a Culturii în 2023. „În dieceza mea vorbim șapte limbi diferite. Prin urmare, suntem deja o „mică Europă” și cu siguranță ne putem îmbogăți reciproc în contact cu „Together for Europe””.

Ramona Dragoș – Asociația Zileos