Într-o atmosferă de o artă sublimă și de o spiritualitate profundă, marele violonist român Alexandru Tomescu, alături de cunoscutul pianist spaniol Josu De Solaun, au adus în mijlocul numerosului public orădean, concertul Odă bucuriei din cadrul Turneului Internațional Stradivarius 2021. După alte trei reprezentații la Sibiu, Reșița și Timișoara, artiștii s-au oprit joi 29 iulie 2021 la Oradea, în Catedrala Greco-Catolică Sfântul Nicolae. Cele patru părți ale Simfoniei a noua de Ludwig van Beethoven i-au purtat pe cei prezenți pe cele mai înalte culmi ale muzicii clasice și ale artei atemporale: Muzica începe acolo unde se termină cuvintele spunea celebrul E.T.A. Hoffmann.
Câtă bucurie să fim din nou în splendidele catedrale, locul unde vioara Stradivarius este la ea acasă, mărturisea marele violonist Alexandru Tomescu, fiind completat de partenerul său de la pian, Josu De Solaun: Muzica este cea care aduce bucurie și îi aduce împreună pe oameni. Sunt extrem de emoționat și am un sentiment de bucurie imensă că, împreună cu bunul meu prieten și partener, Alexandru Tomescu, vom porni în acest an în Turneul Stradivarius. Acest proiect, cu concerte în toată România, este, pentru mine, o călătorie culturală și muzicală pe care mi-am dorit-o de mult timp, pentru că este țara pe care o iubesc la fel de mult ca pe Spania – țara mea de origine și emoția întâlnirii live cu publicul este extrem de puternică. Cred că în aceste momente, nimic nu poate fi mai potrivit ca această propunere muzicală – Simfonia a 9a – “ODĂ BUCURIEI” de Ludwig van Beethoven, într-o transcripție pentru vioară și pian după Hans Sitt, pentru că Bucuria și Prietenia sunt cele mai puternice emoții ale unui om.
Catedrala Sfântul Nicolae a fost neîncăpătoare pentru publicul dornic de întâlnirea cu adevărata muzică și revederea cu artiștii atât de îndrăgiți la Oradea. Violonistul Alexandru Tomescu a încercat, în toată această perioadă, menținerea legăturii cu publicul prin intermediul tehnologiei, câteva concerte broadcasted live, întâlnirile cu studenții, când live, când online, dar provocarea cea mai mare continuă să fie Turneul Stradivarius și întâlnirea directă și emoționată cu publicul. Reacția publicului de la finalul concertului a demonstrat că această provocare a fost un deplin succes și că muzica adusă de cei doi artiști a ajuns în sufletul fiecărui participant.
La final, în cuvântul de salut și de mulțumire, Preasfințitul Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea și gazda evenimentului, le-a mulțumit celor doi muzicieni pentru crâmpeiul de eternitate pe care l-au adus publicului orădean și pentru rugăciunea muzicală cu ajutorul căreia am putut să atingem o parte din frumusețea lui Dumnezeu.
Concertul a avut și o dimensiune caritativă. În acest sens participanții au putut face donații, astfel susținând Episcopia Greco-Catolică de Oradea la construcția unui cabinet medical destinat oamenilor nevoiași. În catedrală au fost amplasate urne în care, cei care doreau, au putut face donații libere pentru cei care au atâta nevoie de ajutorul și intervenția noastră promptă.
Trebuie specificat faptul că atât înainte, cât și în timpul și după concert, au fost respectate toate regulile și normele de igienă sanitară necesare în aceste timpuri de pandemie.
Închei citând-o pe doamna Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Société Générale: Îi suntem recunoscători lui Alexandru Tomescu și prietenilor săi muzicieni pentru că ne reamintesc mereu că muzica are puterea de a ne aduce împreună, de a ne umple sufletele de bucurie, de a ne ajuta să ne regăsim și să mergem mai departe! Este mesajul Turneului Stradivarius, eveniment pe care-l susținem cu mândrie și în acest an și este și mesajul noii noastre platforme de muzică BRD Rezonanțe, care își propune să aducă muzica clasică în cât mai multe locuri din țară, în localități oricât de mici. Știm deja că făcând asta în mod constant, cu perseverență și pasiune, rezultatele și beneficiile pentru noi toți nu întârzie să apară. Care sunt ele? Multe, dar poate cel mai important este acela că muzica ne învață să ne ascultăm mai mult unii pe alții, să fim mai toleranți și mai generoși, să avem curajul să construim noi perspective și noi lumi posibile, să prețuim prietenia și iubirea de oameni. Este convingerea noastră că fără artă și cultură nu putem privi înainte, cu speranță, către viitor. De aceea am fost, suntem și vom fi suporterii înfocați ai artei și culturii din România ».
Florin Bode pentru Biroul de Presă