De sărbătoarea Sfântului Anton de Padova, comunitatea greco-catolică din Carei și-a sărbătorit hramul. Slujba a fost celebrată de un sobor de preoți avându-l în mijlocul lor, pe Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.

Preasfinția Sa a fost întâmpinat cu Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce de către părintele Iulian Palas, parohul comunității, soborul de preoți și primarul orașului Carei. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către corul Parohiei Sfântul Anton și de către seminariștii orădeni, prezenți la eveniment.

Sfântul Anton de Padova este sfântul universal, un strălucit model de sfinţenie: virtuţile sale eroice au fost acelea ce l-au făcut atât de plăcut lui Dumnezeu.

S-a născut la 15 august 1195, la Lisabona, capitala Portugaliei, din familia de Bouillon. Tatăl său se numea Martin de Bouillon, om de vază la curte şi un bun creştin, iar mama, Maria Taveira, nobilă prin sânge, dar şi prin virtute. La Botez a primit numele de Ferdinand. Mai apoi, când a intrat în Ordinul Franciscan, şi l-a schimbat în acela de Anton.

 

Eugen Ivuț