În contextul Conferinței privind viitorul Europei, contribuția tinerilor este fundamentală pentru a consolida democrația europeană în timp ce se recuperează din criza COVID-19.

De aceea COMECE, Comisia Conferințelor Episcopale din UE, invită tinerii oamenii să proiecteze un viitor pentru UE, care să se potrivească viselor lor, în conformitate cu Mesajul Papei Francisc pentru Europa.

Convenția Tineretului Catolic a reunit sâmbătă, 3 iunie, peste 100 de tineri catolici. Împreună, pe parcursul acestei seri, am reflectat şi am formulat propuneri concrete pe unul dintre cele trei domenii tematice principale: Redresarea Socială din prisma consecinţelor pandemiei COVID-19.

Actuala pandemie Covid-19 a lovit grav sistemele educaționale ale statelor membre ale UE, provocând o urgență educațională cu repercusiuni asupra cursanților, ucenicilor și lucrătorilor.

În acest context, două dintre cele mai recente dispoziții ale UE privind educația și formarea profesională (VET) – Declarația de la Osnabrück și recomandările Parlamentului European din 2020 privind VET – sunt un punct de plecare pentru a ne asigura că societățile noastre se pot recupera și deveni mai rezistente la provocări viitoare.

Potrivit COMECE, combinația dintre educație și formare practică devine fundamentală pentru a înțelege și a însoți nevoile actuale și viitoare ale societății și economiei, promovând în același timp o cultură a educației. Celelalte 2 teme, tranziții ecologice și digitale și democrația și valorile europene vor fi prezentate în 10, respectiv 17 iunie.

Fiecare seminar web va consta dintr-un discurs de inspirație pe tema respectivă

domeniu tematic și o contribuție de 10 minute de la doi experți UE pentru a oferi un stat

de joc al politicilor UE de până acum. După aceea, participanții vor fi împărțiți în grupuri de lucru și au 45 de minute pentru a schimba și formula propuneri cu privire la așteptările lor pentru viitorul Europei.

Seminarul web va oferi o platformă de dezbatere a problemelor aduse ca subiect de discuţie împreună cu:

Dna Janine Costa, atașat la educație și coordonator pentru educație, tineret și sport al reprezentanței permanente portugheze la UE;

Dl Joao Santos, expert principal la DG EMPL al Comisiei Europene,

Dna Miriam Lexmann, europarlamentar, membru al Comisiei EMPL din Parlamentul European;

Dl Denis Leclerc, Asociația Maisons Don Bosco;

Dl Paolo Nardi, coordonator la COMETA Formazione;

Domnul Alfredo Garmendia de la Centro San Viator, Red EBI și HETEL.