,,Tinereţea este un dar pe care-l putem irosi in mod inutil, sau putem să-l primim cu recunoştinţă şi să-l trăim în plinătate.” ( Christus Vivit 134-135).

,,Domnul ne cheamă să aprindem stele în noaptea altor tineri, însă fără a-i judeca”

              Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici a organizat în intervalul 4-6 iunie 2021, la Hotelul Aqua din Băile I Mai, Cursul de formare în vederea instituirii  Comisiei de Tineret a Eparhiei greco-catolice de Oradea. Scopul iniţiativei este acela de a porni cu toţii împreună, tineri, responsabili cu pastoaţia, copii şi Părinţi preoţi,  într-un itinerariu formativ prin care să se contureze şi să se consolideze echipa de tineret care să favorizeze o mai bună şi eficientă pastoraţie a tineretului în Eparhia noastră. Fiecare, prin prezenţa şi implicarea sa, contribuie la cea mai nobilă misiune, aceea de a transmite mesajul lui Cristos mai departe.

              Astfel, din fiecare Protopopiat, pe lângă responsabilii cu pastoraţia, au fost alături  câte doi tineri, aceştia fiind delegaţi să formeze un ,,Parlament al Tinerilor”, care să-i reprezinte şi să-i ajute pe cei de vârsta lor să rămână aproape de Dumnezeu de-a lungul timpului, fără a ceda la capcanele pe care lumea de astăzi le oferă într-un mod foarte provocator.

              Părintele Paul Popa, directorul Biroului Pastoral, cel care de multă vreme a gândit la importanţa suportului pe care îl va da acest Comitet activităţii pastorale,  de la început  i-a încurajat pe tineri să se implice, astfel încât ,,să facem împreună lucruri care să rămână în istoria eparhiei noastre, orice acţiune a noastră să fie un ecou pentru toţi tinerii şi copiii din eparhie, cu care ne dorim să intrăm în legătură”, mai ales că ,,tinereţea este un timp binecuvântat pentru tânăr, o binecuvântare pentru Biserică şi pentru lume,  o bucurie, un cântec de speranţă şi o fericire”, conform Christus Vivit.

              După ce Ramona Dragoş le-a comunicat tinerilor câteva aspecte organizatorice, asigurându-i că reprezintă fiecare cu adevărat ,,un dar”, tinerii din protopopiatele eparhiei, dar şi îndrumătorii lor, au exprimat speranţa cu care fiecare a venit la această activitate: ,,să ne împrietenim şi să ţinem legărura”, ,,să ne simţim bine împreună”, ,,să ne cunoaştem „, ,,să colaborăm pentru perspectiva  unui viitor mai bun”,  ,,să dăm un restart”, ,,să fim consecvenţi”, ,,să fiţi Parlamentul nostru şi să stabiliţi pe ce cale mergem mai departe”, mai ales că modalitatea de a-i îndruma pe tineri nu va fi la modul de a-i obliga să mănânce ceea ce li s-a pregătit, ci mai degrabă ,,să savurăm ceea ce toţi am gătăt împreună.”

              În cea de-a doua zi, fiecare participant a notat pe un bileţel motivul pentru care îi este recunoscător lui Dumneezeu şi scopul pentru care se roagă, în contextul întâlnirii.

              Ramona Dragoş le-a prezentat tinerilor câteva aspecte de bază, cuprinse în  Christus Vivit, enciclica elaborată de Sfântul Părinte Papa Francisc în scopul de a sublinia importanţa prezenţei tinerilor în Biserică, dar şi de a reprezenta o sursă de inspiraţie şi conduită în organizarea activităţilor dedicate pastoraţiei tineretului, astfel încât aceştia să audă chemarea lui Dumnezeu, să-şi recunoască vocaţia şi să rămână aproape de Dumnezeu prin tot ceea ce ei fac, deoarece ,,cu Dumnezeu alături, oricine poate face lucruri mari”.

              Tinerii au fost încurajaţi să-şi aleagă fiecare câte un îndrumător spiritual, care să-i susţină şi să-i ghideze în viaţa spirituală.

              Au urmat discuţiile pe grupuri, când tinerii, alături de îndrumătorii lor, au analizat şi au făcut propuneri legate de direcţiile pe care vor trebui să acţioneze astfel încât acrivitatea de pastoraţie a tineretului să se dezvolte în viitor într-un mod eficient, aceste idei fiind mai apoi comunicate în plen.

              După prânz, fiecare protopopiat în parte şi-a analizat propria situaţie, apoi în lumina a ceea ce s-a dezbătut în plen, a conturat un plan pastoral specific.  Aceste concluzii au fost prezentate tuturor, cu ocazia vizitei pe care Preasfinţitul Virgil Bercea a făcut-o tinerilor. Tinerii şi-au propus o mulţime de activităţi care să îmbine utilul cu plăcutul, cum ar fi: ieşiri în natură, jocuri, seri distractive, cateheze, serbări, studii, carnavaluri, tabere, adoraţie, activităţi caritabile, liturghgiile tinerilor în protopopiate, pelerinaje, întreceri sportive, schimb de experienţă cu alte comunităţi, ateliere creative, vizite în protopopiate, practic orice îi ajută să colaboreze şi să se apropie de Dumnezeu, totul pornind de la o  comunicare mult mai eficientă a tinerilor din eparhie.

              Preasfinţitul Virgil Bercea i-a încurajat pe tineri să ţină la un comportament exemplar, care nu se lasă contaminat de amprenta lumii ,,fiţi voi înşivă, nu faceţi lucruri nepotrivite doar fiindcă toţi fac aşa, atunci lumea va cunoaşte că aveţi personalitate”, ,,sunteţi într-o perioadă extraordinară, aveţi capacitatea maximă de asimilare şi aveţi o şansă extraordinară! „

              Programul, pe lângă timpul de lucru, a inclus şi activităţi specifice vârstei, de natură a  ajuta la închegarea grupului, cum ar fi jocuri de cunoaştere,  unde, prin voluntariat s-a implicat Ştefana Goţia, seară recreativă ori testarea piscinei, un loc de mare atracţie în acest sfârşit de săptămână. Nu a lipsit Sfânta Liturghie, unde părintele Ştefan Madaraşi  i-a primit cu multă căldură pe tineri în bisertica nou renovată din 1 Mai, dar și vizita la Catedrala ,,Sfântul Nicolae” din Oradea. Acolo, tinerii au avut bucuria de a participa la surpriza pe care Eugen Ivuț, secretarul episcopal, le-o pregătește în fiecare duminică celor mici, acesta străduindu-se  să le ofere ocazii de a fi împreună, de a socializa și de a petrece un timp liber de calitate în afara mediului online, prin activități specifice vârstei, unde nu lipsește zâmbetul și entuziasmul.

              Vă mulțumim, dragi tineri, pentru participarea și implicarea voastră, pentru timpul pe care-l oferiți Domnului, mulțumim  tuturor celor care pun suflet și se ocupă de voi, îndrumători şi părinţi! Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru  acest timp de har şi suntem convinşi de faptul că  nu întâmplător ne-a ajutat să formăm această Comisie de Tineret, căreia îi urăm să fie plină de viaţă şi de roade, cu binercuvântarea Domnului!

Laura Ologu

Biroul Pastoral