„Tinerii jurnalisti voluntari din cadrul INTC Satu Mare, Balint Alexandru, Balint Madalina, Cziple Hanna-Gerda si Szarvadi Engelbert au intervievat sapte episcopi dintre cei prezenti în mijlocul tineretului.

Cu Ps. Florentin Crihalmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, Balint Alexandru a stat de vorba:

Cu ce gânduri ati venit la INTC?

,,Cu gânduri bune, în sensul ca fiecare întâlnire a tinerilor este un motiv de bucurie, moment de cunoastere, de aprofundare, si moment de bilant pentru noi, putem întelege mai bine care este misiunea noastra, a episcopilor, a preotilor.

Ce înseamna acest INTC pentru dumneavoastra, când vedeti atâtia tineri?

,,În primul rând un sentiment de bucurie, bucurie ca biserica este vie, bucurie ca biserica are un viitor. În al doilea rând este tot un sentiment de bucurie ca ma simt si eu mai tânar, ne bucuram împreuna si aducem lauda lui Dumnezeu, acesta este primul scop al acestei întâlniri.

Ce transmiteti tinerilor prezenti la INTC?

,,Sa profite de tineretea lor în sensul cel mai bun al cuvântului, sa nu uite ca aceasta vârsta este cea mai frumoasa vârsta a persoanei umane, în care tânarul are aripi, înca nu este constrâns de problemele unei familii, de o situatie materiala si are curajul sa zboare.

Asta este important, acest curaj cu care tânarul porneste la drum si care poate împinge putin si biserica, tocmai prin faptul ca tinerii sunt neconventionali în cel mai bun sens al cuvântului si daca asteptam schimbarea unei societati o asteptam de la tineri în primul rând si nu de la cei batrâni.

Cu Ps. Tamás József episcop auxiliar de Alba Iulia, Cziple Hanna – Gerda a stat de vorba, a redactat Szarvadi Engelbert:

Cu ce gânduri ati venit la INTC?

Ce pot sa spun? La noi în secuime, în fiecare an, avem o întâlnire a tinerilor pe care o numim CSIT si care are mereu motto-ul si mesajul propriu. Si aici la aceasta întâlnire au fost prezente aceste lucruri, si prin ele vedem care este telul acestei întâlniri. Eu am venit aici cu intentia de a-i ajuta pe tineri sa realizeze acest tel, pentru ca scopul vietii noastre de crestini este sa îl cunoastem si sa îl iubim din ce în ce mai mult pe Dumnezeu si învatatura Sa.

Ce parere aveti despre acest INTC?

Eu sunt de parere, ca pâna acum totul a fost foarte bine organizat, si totul este în ordine. Nu am auzit niciun lucru negativ. Ma bucur ca sunt atât de multi tineri aici, cu care se poate lucra, cu care se pot crea lucruri frumoase.

Pe lânga mesajul transmis în cadrul Sfintei Liturghii, ati putea sa ne spuneti un gând pentru tineri?

Eu tot timpul am accentuat, si în acest an care a fost dedicat tineretului, ca avem un tel, sa intram în contact, sa ajungem la cât mai multi tineri. Nici unui popor, nici Bisericii nu îi este indiferent câti si ce fel de tineri are. Scopul nostru este sa facem viata cât mai multor tineri frumoasa, ei se gândesc ca o data traiesc si trebuie sa foloseasca fiecare minut, dar ceea ce ei considera placere poate sa fie tocmai ceea ce le distruge viata. Risipesc acele talente, primite de la Dumezeu ca prin ele sa îsi înfrumuseteze si sa valorifice propria viata si viata comunitatii. Sa fie binecuvântare si nu blestem în societate. Acesta este mesajul meu. Sa devina si sa fie binecuvântare pentru ceilalti oameni.

Cu Ps. Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, Balint Madalina a stat de vorba:

Cu ce gânduri ati venit la INTC?

,,Eu particip la toate întâlnirile tinerilor si fiecare întâlnire a avut specificul ei, frumusetea ei, tinerii ei. Chiar zilele trecute am vazut niste poze de la prima întâlnire din Cluj din 1995 si vedem cum ne schimbam noi, dar în acelasi timp cum se schimba si tinerii.

Vin tineri noi, frumosi, mereu plini de viata, entuziasti, câteodata cu aceleasi problematici alteori cu alte problematici, nu ca si probleme ci maniera de a întelege viata, de a întelege rugaciunea si de a se apropia de Dumnezeu. Repet, la toate întâlnirile acestea am venit cu mare bucurie si pentru ca tinerii îti dau viata.

Cum va simtiti la Satu Mare ca episcop, cum simtiti bucuria tinerilor prezenti?

,,Da, oraselul este frumusel, nu prea îl cunosc, dar Gradina Romei este chiar splendida, unde se organizeaza marile întâlniri, apoi eu am participat inclusiv la cateheza de dimineata, la grupuri si vad ca marea majoritate a tinerilor nu au venit ca sa se plimbe ci constienti pentru ceea ce au venit si ce vor sa faca aici. Vedeti, lumea asta în care traim si avem tineri din astia, trebuie chiar sa îi multumim lui Dumnezeu.

Ce mesaj transmiteti tinerilor de la INTC Satu Mare?

,,Sa se simta bine, sa nu uite niciodata rugaciunea si sa aiba încredere în Domnul, în ei si sa acorde aceste învataminte prietenilor, apropiatilor.

Cu Ps. Böcskei László, episcop romano-catolic de Oradea a stat de vorba Cziple Hanna – Gerda, a redactat Szarvadi Engelbert:

Cu ce gânduri ati venit la INTC?

Nu este prima data când particip la INTC, nici nu stiu de câte ori am mai participat. De fiecare data când ne pregatim, când ma pregatesc si eu personal, pentru o asemenea întâlnire, mi se pare o noutate, pentru ca de fiecare data mergem într-un mediu nou si putem sa cunoastem viata bisericii locale mai de aproape. Acest lucru îmi aminteste mereu ca aceste multe biserici locale alcatuiesc biserica universala si acest lucru ma întareste în angajamentul meu, în viata de zi cu zi. Când a fost vorba despre Satu Mare si despre aceasta întâlnire, eu am vazut si am simtit ca prin întâlniri, prin schimbul de experiente, prin rugaciunile în comun, prin voie buna si distractie, devenim mai puternici. Ne dam seama ca desi suntem diferiti, desi venim din lumi diferite, formam si apartinem unei comunitati si înaintam spre un tel comun.

Ce parere aveti despre INTC? Este prezenta si la noi în Satu Mare, buna dispozitie si diversitatea?

Da, o spun spre lauda satmarenilor, ei au venit cu un model nou, care ia în seama diferentele dintre participanti, nu doreste sa le amestece, ci le foloseste pentru ca fiecare tânar sa poata participa conform identitatii sale, dar totodata sa se poata apropia de cei care vorbesc o alta limba sau apartin unui alt rit, unei alte traditii. Aceasta nu este o misiune usoara, dar dupa câte am vazut eu, s-a creat o atmosfera foarte placuta, familiala. Acest lucru ma bucura, la fel cum ma bucura si faptul ca Satu Mare a acceptat pregatirea si organizarea întâlnirii, eu sunt de parere ca functioneaza bine.

Ce transmiteti tinerilor, celor prezenti si acelora care din pacate nu au putut participa?

Am încercat si în cadrul Sfintei Liturghii sa va spun, ca aceste întâlniri ne ofera marea posibilitate de a ne trezi si a ne aprecia corect. Suntem copiii lui Dumnezeu, iar acest lucru nu este ceva abstract, de neînteles, ci este adevarul vietii noastre. Trebuie sa fim atenti la acest fapt, ca sa descoperim acele lucruri pozitive, acele daruri, pe care Dumnezeu ni le da, ca pe acestea sa ne construim viitorul. Acesta este primul lucru, apoi eu sper ca cei prezenti îi poarta în inima si pe cei care nu au putut veni. Nici nu va pot spune câti tineri mi-au cerut, sa ma gândesc si la ei când voi fi aici, iar aceasta deschidere ma bucura. Noi cei care suntem aici, sa încercam sa ne încarcam astfel încât sa îi putem încuraja si anima pe cei de acasa, sa putem sa împartasim cu bucurie experientele noastre, pentru ca bucuria este un cadou care nu ramâne doar al nostru. Trebuie sa transmitem mai departe ce am primit aici în Satu Mare, pentru ca de aici ceva poate sa creasca, sa se dezvolte, dar nu de la sine, ci doar prin noi. Eu doresc si va doresc celor de aici sa duceti acasa si sa împartasiti cu ceilalti experientele, bucuria pe care ati experimentat-o, ca astfel sa se extinda bucuria, pacea si iubirea.

Cu Ps. Aurel Perca, episcop auxiliar romano-catolic de Iasi Balint Alexandru a stat de vorba:

Cu ce gânduri ati venit la acest INTC?

Am venit cu gândul sa îi însotesc pe toti tinerii din tara dar în special pentru cei din Moldova, pentru ca stiu ca prezenta unui pastor, a episcopului si al preotilor conteaza foarte mult pentru ei, pentru a le arata ca nu numai de la altar si pâna la banci în biserica ei sunt prezenti în viata noastra, dar sunt prezenti si în aceste momente, momente de manifestare a credintei si al entuziasmului lor, atunci când sunt aproape toti tinerii din toata tara, iar eu ma bucur sa îi vad aici în acest entuziasm al lor împreuna cu toti ceilalti din toate regiunile tarii.

Am venit cu placere si zic eu care am participat la aproape toate editiile, pentru ca stiu ca alaturi de tineri, te simti mereu tânar.

Ce mesaj aveti pentru tinerii prezenti?

Eu ma inspir din tema pe care a propus-o Sfântul Parinte Papa Francisc pentru acest an pentru tineri. ,,Nu te teme Marie caci ai aflat har de la Dumnezeu” iar mesajul meu este: tineri nu va temeti sa acceptati toate provocarile pe care Dumnezeu vi le cere astazi. Sa aveti curajul Preasfintei Fecioare Maria de a va asuma multe alegeri frumoase în viata si sa transmiteti tuturor mesajul tineresc al evangheliei.

Cu Ps. Vasile Bizau, episcop greco-catolic de Maramures Balint Madalina a stat de vorba:

Cu ce gânduri ati venit la INTC Satu Mare?

Cu bucurie, apoi cu speranta ca aceasta întâlnire cu aceste zile de rugaciune, de conferinte, de programe artistice, tot ce cuprind ele, vor rodi si mai mult în zilele în care vor urma si în anii care vor urma, pentru ca defapt aceste zile de întâlnire ale tinerilor sunt perioada intensa de a face sa rodeasca si mai mult cuvântul lui Dumnezeu, tocmai pentru ca împartasim credinta cu totii si o facem prezenta în aceasta întâlnire nationala.

Cum va simtiti când vedeti atâtia tineri prezenti la o întâlnire?

Ma simt tânar si este semnul acesta al tineretii bisericii. Pentru ca numim si spunem ca biserica este mireasa lui Cristos si o mireasa este întotdeauna frumoasa, senina si în acelasi timp este iubitoare. Asadar a fi între tineri si împreuna cu tinerii este acest sentiment nuptial al iubirii fata de Dumnezeu si al valorilor care se vestesc si se fac cunoscute lumii, orasului, locuitorilor din Satu Mare care privesc cu admiratie, sper, în aceste zile, toti tinerii pe care îi vad prezenti si în felul acesta e o bogatie pentru oras si pentru noi .

Ce mesaj transmiteti tinerilor prezenti?

Le doresc din suflet tuturor tinerilor si celor dragi lor sa primeasca cât mai mult în inima lor cuvântul lui Dumnezeu si sa traiasca, sa se bucure de viata, de darul acesta minunat pe care Dumnezeu ni-l face tuturor si ne împartasim de acelasi dar al vietii. Sa se bucure de viata într-un mod frumos, armonios si crestinesc.

Cu Ps. Eugen Schönberger, episcop de Satu Mare a stat de vorba Cziple Hanna – Gerda, a redactat Szarvadi Engelbert:

Ce parere aveti despre INTC, despre organizare si despre voluntari?

Despre voluntari doar cuvinte de lauda am. Despre INTC: sper ca ce am putut sa facem am facut, la fel cum au facut si voluntarii si ma gandesc ca nimeni nu va avea o parere rea. Nici nu se poate. Sper ca toata lumea se simte bine si va multumesc pentru munca depusa.

Cum va simtiti ca gazda a acestei întâlniri?

Ca gazda? Este o onoare. Iar aceasta onoare este un sentiment bun, eu chiar ma simt bine. Bineînteles, între timp mai trebuie sa rezolv si alte lucruri, dar lasând acestea la o parte, eu ma bucur ca pot fi împreuna cu voi.

Ce transmiteti tinerilor, celor prezenti si celor care din pacate nu au putut participa?

Sa nu va fie frica. Celor care sunt aici, sa nu va fie frica sa va implicati, iar celor care au ramas acasa, pe viitor sa nu va fie frica sa veniti.