În perioada 16-17 martie 2021, pe platforma on-line Zoom, a avut loc întâlnirea coordonatorilor pastoraţiei familiei din episcopiile şi eparhiile Conferinţei Episcopilor catolici din România.

Proiectată să aibă loc la Cluj, la Casa părinţilor iezuiţi, ne-am bucurat să ne întâlnim on-line, din cauza pandemiei, împărtăşind din experienţele acumulare.

Întâlnirea a avut loc sub îndrumarea PS Iózsef Csaba Pál, episcop de Timişoara şi responsabil cu pastoraţia familiilor în cadrul Conferinţei Episcopilor din România. Au mai fost prezenţi şi PS László Böcskei, episcop de Oradea, şi PS Cristian Dumitru Crişan, episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş. Au participat 56 de lucrători în pastoraţia familiei. Din Dieceza de Iaşi au fost prezenţi pr. Felician Tiba şi Eugenia Dămătăr, care a avut misiunea de a prezenta situaţia la zi a pastoraţiei familiilor din dieceza noastră.

Întâlnirea a debutat cu salutul PS Iózsef Csaba Pál, după care a urmat prezentarea stadiului pastoraţiei familiilor din toate episcopiile şi eparhiile.

Au urmat două conferinţe cu tematici inspirate din exortaţia apostolică Amoris laetitia, după cum urmează: „Însoţirea pastorală a cuplurilor în primii ani de căsătorie” (Pr. Felician Tiba) şi „Însoţirea cuplurilor tinere în lumina Amoris laetitia” (Dr. Leornard Nepi, de la Dicasteriul pentru Laici, Familie şi Viaţă, de la Roma).

Au fost şi două prelegeri mai scurte despre: „Parcursul echipelor tandem după cursul de pregătire. Echipe de Notre Dame (Pr. Călin Sechelea) şi „Despre întâlnirile matrimoniale” (Pr. Illyés Zsolt).

Întâlnirea a fost presărată cu diferite ateliere de discuţii care au vizat însoţirea tinerilor soţi imediat după căsătorie.

S-a propus ca aceste întâlniri să aibă loc mai des, iar Comisia naţională pentru familii să aibă trei regiuni: Bucureşti-Iaşi, greco-catolică şi de limbă maghiară.

Fiind o întâlnire naţională, ne-am îmbogăţit fiecare cu experienţele împărtăşite de ceilalţi participanţi, propunându-ne să continuăm pastoraţia familiilor, mai ales că Papa Francisc a decis ca anul acesta, începând cu 19 martie, să fie Anul „Familia Amoris laetitia„.

PS Iózsef Csaba Pál ne-a încurajat în misiunea noastră, asigurându-ne că Papa Francisc se bucură pentru toate iniţiativele care vin în sprijinul familiilor.

Pr. Felician Tiba

Sursa: www.ercis.ro