Într-un comunicat de presă trimis pe 18 februarie 2022, Academia Pontificală pentru Viață își exprimă „aprecierea pentru decizia Curții Constituționale Italiene de a nu admite referendumul pentru abrogarea art. 579 din Codul Penal italian, care interzice uciderea părții consimțitoare (și ar fi deschis calea eutanasiei).

Acum Parlamentul Italiei este chemat să legifereze problema așa-zisei sinucideri asistate medical, problematică deschisă deja chiar de Curtea Constituțională, cu sentința 242 din 2019, deși limitată la câteva situații bine definite și restrânse”.

„Parlamentul va trebui să legifereze având în vedere această decizie a Curții Constituționale”, se subliniază în comunicatul dicasterului din Vatican.

„Academia Pontificală pentru Viață reiterează învățătura Bisericii Catolice, a valorii inestimabile și a respectului deplin pentru viața umană, spunând «nu» sinuciderii, așadar și sinuciderii asistate, după cum a reamintit de nenumărate ori Sfântul Părinte, Papa Francisc. Academia Pontificală pentru Viață subliniază importanța îngrijirilor paliative și faptul că legea italiană dedicată acestora (legea 38/2010) este încă puțin cunoscută și prea puțin aplicată în prezent, deși ar fi un răspuns concret la suferința multor persoane, un ajutor real pentru însoțirea persoanei bolnave”.

Vatican, 18 februarie 2022, Pontificia Accademia Per la Vita

Traducere M. Caba