Ziua Mondială pentru Rugăciune a Femeilor Creştine

Pregătită de Comitetul ZMR din Vanuatu

5 martie 2021

“Construim pe o temelie trainică”

 

            Matei 7:24-27 este textul principal biblic pe care se bazează tema din anul acesta a Zilei Mondiale pentru Rugăciune a Femeilor Creștine: “Construim pe o temelie trainică”,  concentrarea atenției fiind pe un mod de viață înțelept. Femeile creștine din Republica Vanuatu, Oceania,  au pregătit acest mesaj, ele fiind în același timp mândre de drapelul național,  pe stema căruia oricine poate citi înțeleapta lozincă: “Stăm întru Domnul.”

            Acest mesaj a ajuns la noi prin intermediul doamnei pastor Vincze Judit, preşedinte al Forumului Ecumenic al Femeilor Creştine din România, consilier eparhial al Episcopiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului şi iniţiatoarea acestui eveniment în oraşul nostru, dar şi al doamnei Mioriţa Săteanu, membră a Forumului Ecumenic al Femeilor Creștine din România, președinte onorific al Uniunii Femeilor din Bihor și sufletul acestui eveniment în cadrul Bisericii noastre începând cu anul 1998.

            Fiindcă virusul actual nu  ignoră, chiar dacă  este ignorat, pentru a da un semnal de responsabilitate,  respect şi grijă la adresa Vieţii,  în acest an evenimentul a fost marcat într-un alt mod, mult mai discret.   Aşadar, anul acesta, spre deosebire de anii trecuți,  nu am trecut la propriu pragul fraţilor noştri întru Domnul, nici   nu am adresat acestora invitații, însă sperăm că rugăciunile  noastre comune au  trecut de orice obstacol.

            În acest an în Oradea, în cadrul Bisericii Greco-Catolice, evenimentul a fost marcat astăzi, în prima zi de vineri a lunii martie, în cadrul Sfintei Liturghii de dimineață, în Biserica Greco-Catolică „Schimbarea la Faţă” din Velența, păstorită de părintele protopop Gavril Buboi.

            Părintele este cel care anul trecut a găzduit într-un mod exemplar acestr eveniment. Toți cei prezenți, credincioși greco-catolici alături de frații întru Domnul  din  alte confesiuni, susținuți de părinții preoți și pastori, au petrecut împreună un timp valoros de har și comuniune. Preasfințitul Virgil Bercea fusese cel care a deschis seara de rugăciune destinată femeilor din Zimbabwe. 

            În acest an, părintele protopop Gavril Buboi, pornind de la Evanghelia zilei, a subliniat importanța sprijinului pe care cu toții îl putem oferi prin intermediul rugăciunii celor care sunt supuși prigonirilor și greutăților în întreaga lume, celor care strigă ,,Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, de ce m-ai părăsit ?”, în mod special în acest an femeilor din Vanuatu.

            Concluzia acestui eveniment este conturată într-un mod foarte inspirat de îndemnul doamnelor din Vanuatu: – Haideți să ne ridicăm și să ne clădim căminele, națiunile noastre și întreaga lume pe cuvintele care ne-au readus aminte despre regula de aur: ,,Tot ce voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi la fel” (Matei 7:12). Aceasta este fundația noastră solidă. Acesta este principiul fundamental al mesajului nostru din această zi – . 

 

Laura Ologu

Reprezentant  al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea în Forumul Ecumenic al  Femeilor Creştine din România