Jumătatea lunii decembrie ne-a găsit, ca de obicei, ocupaţi cu pregătirile suplimentare care vizează creşterea calităţii vieţilor beneficiarilor noştri. Într-un ritm alert şi plini de energie, ne preocupăm de surprizele care sperăm să le aducă bucurie beneficiarilor serviciilor noastre sociale.

În acest sens, am primit sprijin din partea Asociației ”CLUBUL LIONS” Oradea, care a oferit o sponsorizare consistentă pentru Masa de Crăciun, întregind astfel eforturile noastre pentru asigurarea unui meniu de sărbătoare pentru cei singuri. Prin acest gest deosebit de grijă pentru cei cu care lucrăm se dovedeşte, încă o dată, că dăruirea şi bunătatea rămân cadourile cele mai de preţ ce, odată ajunse la beneficiarii noştri, îi înnobilează în egală măsură atât pe cei care primesc, cât –mai ales– pe cei care oferă.

Contextul pandemic actual ne constrânge să renunţăm la prânzul festiv care devenise o tradiţie frumoasă de a sta la masă împreună şi de a împărtăşi poveşti nescrise, emoţii puternice şi zâmbete senine ale participanţilor: beneficiari, personalul cantinei, invitaţi care au răspuns întotdeauna afirmativ la propunerea de a fi alături de noi într-un moment atât de sensibil pentru persoanele fără adăpost, pentru cei singuri, bătrâni şi bolnavi. Suntem nevoiţi să continuăm să le oferim hrana caldă beneficiarilor cantinei sociale în caserole de unică folosinţă, protejându-i şi protejându-ne de riscul aproape iminent al îmbolnăvirii. Suntem împreună şi rămânem împreună, respectând totodată măsurile impuse de distanţarea fizică.

Orice sărbătoare se simte şi se trăieşte mai ales cu sufletul; şi dacă nu vom putea rosti împreună, cum era în mod obişnuit, o rugăciune înainte de a ne aşeza la masă, acum vom şti că meniul pregătit de bucătarii cantinei sociale (Ciorbă ţărănească de pui, sarmale cu mămăliguţă, salată boeuf cu cârnaţi de casă, supă de pui, cozonac, dulciuri, fructe) le vor aduce beneficiarilor noştri un plus la starea de spirit pe care o vor avea. Deşi majoritatea numim “mâncare tradiţională de Crăciun”, care e nelipsită mai ales în aceste momente ale anului, aceia care nu au posibilitatea de a-şi asigura hrana de zi cu zi numesc acest lucru MENIU DE SĂRBĂTOARE, nefiind în puterea lor să procure şi să gătească bucate alese.

Mulţumirile le adresăm Asociației ”CLUBUL LIONS” Oradea deopotrivă din partea noastră, pentru susţinerea derulării serviciilor noastre sociale, dar – cu atât mai mult – din partea celor care nu mai au cui să mulţumească şi a celor care au pierdut noţiunea de “sărbătoare”, doborâţi fiind, nu de puţine ori, de singurătate, frig, izolare socială, respingere şi abandon.

Sperăm ca Sărbătorile care se apropie să ne ţină uniţi în solidaritate şi în fapte de ajutorare pe care nu le putem măsura decât prin prisma valorilor pe care le purtăm în suflet!

Teodora Boda

Asistent social practicant