În ziua de 7 octombrie 2019, când Biserica Catolică o sărbătorește pe Preasfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului, în localitatea Zalău, cartierul Ortelec a avut loc sfințirea unei capele greco-catolice.

Prin bunăvoința, harul și binecuvântarea P.S. Virgil Bercea, după o perioadă de 22 de ani de peregrinare în cadrul Ordinului Servi di Maria, din care 7 ani de misiune în Uganda, 2 ani în Ierusalim iar restul în Italia, fratele Cristin Maria Mărincean s-a întors în țară pentru a împlini voia Mântuitorului și a Patroanei Ordinului, Sfânta Fecioară Maria, pentru a-și oferi vocația și experiența semenilor din localitatea natală.

Un motiv nu mai puțin important al reîntoarcerii acasă a fost și dorința de a pune la dispoziția bisericii partea aferentă din moștenirea familiei pentru a se recupera o fărâmă de istorie. În casa devenită mănăstire au locuit doi înaintași de seamă ai Sălajului, străbuni ai familiei, preoți ai bisericii greco-catolice și patrioți ai acestui neam. Este vorba de Protopopul Teodor Pop care în urmă cu 142 de ani ( 13-15 mai 1877) împreună cu Gheorghe Pop de Băsești, Ioan Maniu, Emeric Pop, Vasile Pop, Gavril Trifu, Alexandru Costea și Valentin Pop au hotărât și realizat colectarea de ajutoare bănești și ofrande materiale pentru ajutorarea răniților români din război. Aceștia au redactat și o scrisoare către Alimpiu Barbuloviciu, vicarul protopopiatelor din Țara Silvaniei prin care l-au rugat să facă apel la toți preoții din subordine pentru împlinirea acestui deziderat. Cele 3 centre de colectare au fost: Zalău-Ortelec de către Teodor Pop (în casa care a avut loc actuala sfințire); Șimleu Silvaniei de către Maria Barboloviciu; Cehu Silvaniei de către Elena Pop, fiica lui Gheorghe Pop de Băsești. (Paul Abrudan, Acta Musei Porolissensis, vol. 4, Zalau 1980, pag. 532-544)

Cel care a reconstruit casa din Ortelec, devenită acum capelă cu dependințe în slujba bisericii, a fost pr. Ionel Pereni, ginerele protopopului Teodor Pop care a avut marea onoare de a fi reprezentant delegat al Adunării Naționale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 din partea despărțământului Crasna al Astrei, având alături pe Traian Trufașiu, Eugen Boroș, Remus Roșca, Cornel Oțiel și dr. Augustin Pintea din cadrul Cercului Electoral Zalău. (Marin Pop, Caiete Silvane, iulie 2018)

Momentul de suflet de astăzi a beneficiat de participarea mai multor preoți din Vicariatul Silvaniei. Părintele Valer Părău, protopopul de  Zalău,  a fost delegat de P.S. Virgil Bercea pentru a duce la îndeplinire această misiune. Au participat preoții: Petru Peștean, paroh în Ortelec, pr. Florin Mureșan, pr. Daniel Bertean și pr. Alexandru Fiț din Zalău, pr. Florin Mărincean de la Șimleu Silvaniei, pr. Marius Matei de la Hereclean, pr. Nichita Orest de la Bocșa și Bobota și pr. Pop Vasile de la Chilioara. Au fost prezenți și un număr mare de credincioși veniți să susțină și să încurajeze această inițiativă.

Evenimentul a debutat cu sfințirea capelei urmată de Sfânta Liturghie și o agapă frățească. În cuvântul de învățătură pr. protopop Valer Părău i-a încurajat pe toți participanții la iertare, așa cum a făcut-o Isus cu femeia păcătoasă, la comuniune dar și la o dorință a fiecăruia de a crește în credință. Totodată i-a urat fratelui pr. Cristin Maria Mărincean o slujire rodnică sub patronajul Sfintei Fecioare Maria. Totodată a amintit și s-a rugat pentru ultimul locuitor al acestei case, Gherman Ioan (unchiu Nelu pentru toți), fiu de preot, care a fost un stâlp al parohiei greco-catolice din Ortelec.

Pr. Cristin Maria a mulțumit la rândul său pentru ocrotire și călăuzire Bunului Isus, Preasfintei Sale Mame, P.S. Virgil Bercea pentru bunătatea părintească, sfatul și înțelegerea ce i-a acordat-o, preoților prezenți și fiecărui credincios în parte care a participat la acest eveniment deosebit.

Agapa frățească a fost un moment de împărtășire, de comuniune și bucurie în care toți cei prezenți au mulțumit Domnului dar și Patroanei acestei capele, Sfânta Feciară Maria, pentru harurile primite.

Pr. Florin Mărincean