Crăciunul la Sanctuarul din Oradea

Sărbătoarea Întrupării Domnului şi Mântuitorului nostru în anul 2020 a fost ca o ploaie de primăvară dătătoare de viaţă şi de speranţă. Cu mare bucurie după ce s-au pregătit pentru solemnitatea Naşterii Domnului, 40 de zile, prin post şi convertire, rugăciune şi meditaţie, fapte de caritate, toată comunitatea sanctuarului greco-catolic de la Oradea a trăit zile pline de bucurie şi fericire.

Ca în fiecare an fraţii au pregătit ieslea de Crăciun în biserica sanctuarului care să îmbucure sufletele copiilor şi al credincioşilor, dar să mişte şi inimile acelora cu puţină credinţă. În toate cele 3 zile ale Crăciunului au fost celebrate Sfintele Liturghii şi rugăciuni pentru binele şi sufletele credincioşilor.

În ziua Crăciunului fraţii au dat citire la Sfintele Liturghii, scrisorii pastorale a Preasfinţitului Virgil care îi îndemna pe toţi la încredere în aceste timpuri de pandemie.

A doua zi de Crăciun întreaga comunitate s-a bucurat de prezenţa Preasfinţitului Virgil Bercea, episcop de Oradea. Preasfinţitul i-a îndemnat pe fraţi şi pe credincioşi să privească spre exemplele din Sfânta Familie, spre sfântul Iosif, Sfânta Fecioară şi spre Pruncuşorul Isus şi să nu se descurajeze niciodată.

A treia zi de Crăciun comunitatea fraţilor şi a credincioşilor au primit o mărturie din partea fraţilor de la Postulandatul Franciscan de la Prăjeşti, judeţul Bacău. Au fost prezenţi părintele Vlad Bejan, rector al Postulandatului, care a ţinut cuvântul de zidire sufletească şi părintele Carol Martin, vicerector care a prezidat Sfânta Liturghie. La Sfânta Liturghie a participat şi părintele Iulian Robu, parohul şi rectorul Sanctuarului care a mulţumit preoţilor pentru prezenţă şi mărturie. La final s-au rugat împreună cu toată comunitatea pentru vocaţii la viaţa consacrată şi la preoţie pentru că: „acolo unde este preotul, acolo este Euharistia; acolo unde este Euharistia este preotul, acolo este biserica” motiva părintele.

La predică părintele Vlad i-a încurajat pe credincioşi să fie oameni plini de speranţă şi să nu se teamă: „să îşi deschidă larg inimile lui Cristos”. În fiecare vocaţie, sublinia părintele la predică, se remarcă patru piloni esenţiali: recunoştinţa adusă lui Dumnezeu, rugăciunea, munca şi lauda adusă Domnului pentru toate.

Mulţumim lui Dumnezeu pentru aceste zile pline de energie sfântă, divină, pentru pacea venită de sus prin Întruparea Fiului lui Dumnezeu în lume. Întreaga comunitate a fraţilor franciscani de la Oradea adresează tuturor un Crăciun şi un An Nou 2021, binecuvântat cu Pace şi Bine!

La Mulţi Ani!

Fr. Iulian Robu