„Colegiul cardinalilor se înnoieste în curând cu alti prelati – arhiepiscopi, episcopi si calugari – care îsi desfasoara apostolatul în Curia Romana si în diferite tari. Duminica, 20 mai 2018, solemnitatea Rusaliilor, papa Francisc a anuntat convocarea unui consistoriu pe 29 iunie a.c., solemnitatea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, pentru crearea a 14 noi cardinali. Trei sunt din Italia, doi din Spania si câte unul din Irak, Polonia, India, Portugalia, Peru, Madagascar, Japonia, Mexic si Bolivia.
«Dragi frati si surori,
Sunt bucuros sa anunt ca în 29 iunie voi tine un consistoriu pentru numirea a 14 noi cardinali. Provenienta lor exprima universalitatea Bisericii care continua sa vesteasca iubirea milostiva a lui Dumnezeu la toti oamenii pamântului. Înserarea noilor cardinali în dieceza Romei manifesta, de asemenea, legatura strânsa dintre Scaunul lui Petru si Bisericile particulare raspândite în lume. Iata numele noilor cardinali:
Beatitudinea Sa Louis Raphaël I Sako (Irak), patriarhul de Babilonia caldeilor
Mons. Luis Francisco Ladaria Ferrer (Spania), prefectul Congregatiei pentru doctrina credintei
Mons. Angelo De Donatis (Italia), vicarul general al Romei
Mons. Giovanni Angelo Becciu (Italia), substitut pentru Afacerile generale ale Secretariatului de Stat si delegat special pe lânga Ordinul Suveran Militar de Malta
Mons. Konrad Krajewski (Polonia), elemozinarul apostolic
Mons. Joseph Coutts (India), arhiepiscop de Karachi (Pakistan)
Mons. António dos Santos Marto (Portugalia), episcop de Leiria-Fátima
Mons. Pedro Barreto (Peru), arhiepiscop de Huancayo
Mons. Desiré Tsarahazana (Madagascar), arhiepiscop de Toamasina
Mons. Giuseppe Petrocchi (Italia), arhiepiscop de L’Aquila
Mons. Thomas Aquinas Manyo (Japonia), arhiepiscop de Osaka
Odata cu ei, voi uni în rândul membrilor Colegiului cardinalilor un arhiepiscop, un episcop si un calugar care s-au evidentiat prin slujirea lor adusa Bisericii:
Mons. Sergio Obeso Rivera (Mexic), arhiepiscop emerit de Xalapa
Mons. Toribio Ticona Porco (Bolivia), episcop prelat emerit de Corocoro
Pr. Aquilino Bocos Merino (Spania), calugar claretian
Sa ne rugam pentru noii cardinali pentru ca, întarind adeziunea lor la Cristos, Marele Preot milostiv si credincios (cf. Evr 2,17), sa ma ajute în slujirea mea de Episcop al Romei pentru binele întregului sfânt popor credincios al lui Dumnezeu.»
De adaugat, în acest context, ca la consistoriul de ieri, 19 mai 2018, convocat pentru câteva cauze de canonizare, papa Francis a prezidat si ritul asa numitei ”Optatio”, în cadrul caruia sase cardinali au trecut din Ordinul diaconilor în Ordinul Prezbiterilor. Este vorba de cardinalii Leonardo Sandri, Giovanni Lajolo, Paul Josef Cordes, Angelo Comastri, Stanislaw Rylko si Raffaele Farina. Potrivit actualei organizari, Colegiul cardinalilor cuprinde trei ordine: Ordinul diaconal, Ordinul prezbiteral si Ordinul episcopal.

(rv – A. Danca)
Sursa: http://ro.radiovaticana.va