În 11 decembrie 2020, începând cu ora 18.00, s-a desfășurat cea de-a doua cateheză    on-line din luna decembrie adresată celor tineri. Aproximativ 100 de participanți din protopopiatele Eparhiei de Oradea au fost alături pe platforma Zoom, tineri, preoți, protopopi, membrii Biroului Pastoral.

                Au însoţit tinerii pe tot parcursul catehezei Preasfinţitul Virgil Bercea, alături de părintele Vicar general Mihai Vătămănelu.

                Pentru început s-a vizionat un filmuleţ care a reunit mesajele câtorva tineri din protopopiatele Eparhiei de Oradea, câţiva dintre aceştia luând cuvântul şi în direct, pentru a arăta cum se implică în acţiuni caritabile. Faptele lor bune, puritatea şi sinceritatea acestor tineri deosebiţi au impresionat cu adevărat, aducând sensibilitatea în centrul întâlnirii, motivându-i astfel şi pe alţii să se implice.

                Dacă ieri seară tinerii au avut ca invitat un părinte greco-catolic, de această dată invitatul a fost un părinte romano-catolic,  simbolizând faptul că aparţinem Bisericii Universale.  Este vorba despre părintele doctor   Francisc Ungureanu, actualmente Secretar General al Conferinței Episcopilor din România. Părintele este Vicar episcopal pentru Cler și Vocații şi Consilier episcopal pe lângă Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti, în acelaşi timp ocupându-se de cauza  Vladimir Ghika.

                Tema aleasă de către Biroul Pastoral a fost ,,Ce semnificaţie are Naştere  Domnului ?” Părintele Francisc Ungureanu i-a ajutat pe tineri să poată întâmpine cum se cuvine marea sărbătoare  a Nașterii Domnului, fiindcă ,,zi de sărbătoare a strălucit pentru noi, ziua de naștere în care născutu-sa ziua”, ,,naștere omenească și naștere dumnezeiască”.

                Pornind de la ceea ce tinerii au afirmat legat de perioada Crăciunului, părintele  a concluzionat ,,Eu am înțeles ce semnificație are Crăciunul din faptele voastre bune ! ”

                A  doua parte a catehezei a fost destinată  răspunsurilor  primite de tineri la întrebările formulate pe marginea temei abordate de către părintele Francisc Ungureanu. La întrebarea legată de ,,cum putem noi să-L ducem pe Isus și altora ?”, părintele Francisc i-a sfătuit în primul rând  pe tineri să facă cât mai bine ceea ce au de făcut, prin aceasta atrăgând atenția celorlalți. Apoi, le-a povestit o situație care ar trebui să dea de gândit oricărui creștin: Un tânăr a observat cum cei care ieșeau dintr-o biserică erau triști, după care a afirmat ,, eu    n-am să merg niciodată acolo unde oamenii sunt triști”.  Astfel, tinerii au învățat cât de importantă este atitudinea. Dacă ei vor deveni oameni luminoși în lume, bucuria din inimă fiind  semnul prezenței lui Dumnezeu, vor reuși să devină exemple bune,  determinându-i  pe ceilalți să-și pună întrebări.

                În încheiere, Ovidiu Lazăr i-a încântat pe cei prezenți, dăruindu-le bucurie și speranță prin interpretarea unei colinde cu mult talent și dăruire.

                Părintele Popa Paul, responsabilul cu pastoraţia tineretului în Eparhia de Oradea,  i-a asigurat pe tineri că îi va contacta   şi în anul viitor, pentru a continua itinerariul catehetic  începând din  luna ianuarie şi până la vacanţa de vară. Vor urma noi teme interesante şi multe provocări.

                Vă mulţumim, dragi tineri, pentru că sunteți atât de deosebiți, pentru că faceți lucruri deosebite ! Micul Isus să vă aibă în paza sa! Mulțumim tuturor !

                Sărbătorile Naşterii Domnului să vă aducă multă bucurie în familii şi multă sănătatea!

                                                                                                           Laura Ologu

                                                                                                         Biroul Pastoral