Prima cateheză on-line din luna decembrie adresată celor tineri a avut loc pe data de 10 decembrie. Peste 70 de participanți din protopopiatele Eparhiei de Oradea au fost conectaţi pe platforma Zoom. Vorbim de tineri, preoți, protopopi, membrii Biroului Pastoral.

Au onorat cu prezenţa lor Preasfinţitul Virgil Bercea, cel care a susţinut de fiecare dată  desfăşurarea acestor întâlniri şi care a dat binecuvântarea finală, alături de părintele vicar cu preoţii Antoniu Chifor și nu în ultimul rând părintele invitat.

Pentru început, Ovidiu Lazăr a prezentat un filmuleţ care a reunit mesajele câtorva tineri din protopopiatele Eparhiei de Oradea, câţiva dintre aceştia luând cuvântul şi în direct pentru a arăta cum se implică în acţiuni caritabile.

Invitatul special al serii a fost părintele doctor Coriolan Mureşan, responsabil al comunităţii greco-catolice din Dublin, care practic are în grijă trei comunităţi, foarte diferite: cea a românilor greco-catolici, a italienilor romano-catolici şi a irlandezilor dintr-o mare parohie. Părintele a lucrat 2 ani şi la Biroul Pastoral al Eparhiei de Oradea.

Tema aleasă a fost foarte utilă tinerilor în această perioadă a anului, oferindu-le soluţii practice pentru a fi plăcuţi Domnului. Totuşi, părintele Coriolan a atenţionat tinerii că  strădania pentru a fi mai buni nu se referă doar la acest sezon al sărbătorilor.

Pornind de la ceea ce tinerii au afirmat legat de perioada Crăciunului, părintele  i-a încurajat să se apropie în primul rând de taina spovezii, iertându-i cu adevărat pe  toţi cei care le-au greşit în vreun fel.

Tinerii au primit multe sfaturi utile, cum ar fi întocmirea unei liste cu persoanele care au nevoie de rugăciune ori confecționarea unor ornamente inedite pentru brad,  care să conțină mesaje precum: CREDINȚĂ, DRAGOSTE, BUCURIE, alături, desigur, de îngerași.  În acelaşi timp, au înţeles cum Sfânta Familie poate fi o inspiraţie pentru propriile familii, prin iubire, ajutorare reciprocă şi credinţa că Dumnezeu are un plan pentru fiecare familie.  Tinerii au fost încurajaţi să mai lase  de-o parte iureşul ocupaţiilor cotidiene, astfel încât să poată să fie receptivi la mesajele pe care Dumnezeu le dă fiecăruia.

În partea a doua a catehezei, tinerii au primit răspunsuri la întrebările formulate pe marginea temei abordate de către părintele Coriolan  Mureșan. Astfel  ei vor ști mai bine cum să aștepte Nașterea Mântuitorului în acest an.

Cateheza s-a încheiat cu o colindă interpretată cu multă căldură şi talent de Natalia Bendre. Iar colindele, după cum spunea părintele Coriolan, aduc pe lângă  vestea cea bună a Naşterii Mântuitorului  ,,bucurie şi speranţă”.

Vă mulţumim, dragi tineri, pentru participarea şi implicarea voastră. Mulțumim tuturor. Vă aşteptăm cu drag şi astăzi, de la ora 18.00, pentru cea de-a doua cateheză on-line a lunii decembrie, invitatul special fiind parintele Francisc  Ungureanu.

Adresa de conectare este:

https://us02web.zoom.us/j/84851235076?pwd=WUpvaEJKcnU4OThmWEhnNVJibmUvUT09

Meeting ID: 848 5123 5076

Passcode: 100300