„Denuntati cu forta coruptia, nu fiti abstracti în documentele pastorale, întariti rolul laicilor încât sa actioneze cu responsabilitate si fara un "episcop-pilot": Acestea sunt doar câteva dintre indicatiile date de Papa Francisc episcopilor italieni reuniti în Aula Noua a Sinodului, din Vatican, pentru cea de-a 68-a Adunare generala, a caror colocvii au în centru Exortatia apostolica "Evangelii gaudium".
La audienta cu Sfântul Parinte si la lucrarile conferintei participa si PS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucuresti, în calitate de presedinte al Conferintei Episcopilor din România.
Evidentiind trasaturile autentice ale unui episcop, Papa Francisc a amintit incisivitatea în denuntarea coruptiei; exprimarea în mod clar împotriva teoriilor si a sofismelor atunci când se pune în slujba acelora care i-au fost încredintati; sprijinirea misiunii sale de catre laici responsabili si capabili si nu înconjurarea de persoane care – asemenea unor roboti – fac doar ceea ce le spune parohul. Pontiful a subliniat mai ales spiritul de unitate si de concordie dintre episcop si confrati, cu preotii care depind de calauzirea sa, si cu Papa.
Aparatorii celor din urma
Oprindu-se asupra misiunii unui episcop, Papa Francisc a pus accentul pe apararea celor mai slabi, cu o inima care sa bata la unison cu inima lui Cristos, având aceleasi sentimente cu El: smerenia, compasiunea, îndurarea, concretetea, întelepciunea. Pontiful nu s-a limitat la trecerea în revista a acestor sentimente, ci le-a sintetizat într-o expresie de doua cuvinte: "sensibilitate ecleziala", acel sentiment care împinge la iesirea spre poporul lui Dumnezeu pentru a-l apara de colonizarile ideologice care-i înlatura identitatea si demnitatea umana.
Papa Francisc: "Sensibilitate ecleziala care comporta si faptul de a nu fi timizi sau nerelevanti în dezaprobarea si învingerea raspânditei mentalitati a coruptiei publice si private care a dus la saracirea, fara nicio rusine, a multor categorii: familii, pensionari, muncitori cinstiti, comunitati crestine, înlaturându-i pe tineri si marginalizându-i pe cei slabi si nevoiasi."
În discursul adresat luni dupa-amiaza episcopilor italieni reuniti în Aula Noua a Sinodului, din Vatican, pentru cea de-a 68-a Adunare generala, Papa a pus totodata accentul pe necesitatea ca episcopul sa fie primul care sa dea exemplu prin indicatii clare si precise, evitând formularile abstracte, caci sensibilitatea ecleziala se exprima si în modul de a concepe si redacta documentele ecleziale.
Spatiu laicilor fara "pilot"
Pontiful a legat într-un mod original tema sensibilitatii ecleziale de cea a laicilor în Biserica, evidentiind faptul ca rolul lor este indispensabil, fiind necesara întarirea acestuia astfel încât sa ajunga sa fie dispusi sa-si asume responsabilitati care sunt de competenta lor".
Papa Francisc: "sau de un monsenior-pilot, sau de un imbold pentru a-si asuma propriile responsabilitati la toate nivelurile, de la cel politic la cel social, de la cel economic la cel legislativ. Însa au cu totii nevoie de Episcopul Pastor!".
Sursa:http://ro.radiovaticana.va
Cu inima asemenea inimii lui Cristos: îndemnul Papei adresat episcopilor italieni,
