Papa Francisc a binecuvântat miercuri un clopot masiv, catolicii polonezi sperând că acesta va suna în apărarea vieții nenăscute. „Fie ca sunetul său să trezească conștiința legiuitorilor și a tuturor oamenilor de bunăvoință din Polonia și din întreaga lume”, a spus Sfântul Părinte pe 23 septembrie. Clopul „Vocea nenăscutului”, comandat de Fundația „Da Vieții”, este un clopot simbolic ce va fi folosit la Marșul pentru Viață și la alte evenimente pro-viață din Polonia. Este decorat cu o imagine cu ultrasunete a unui copil nenăscut și cu un citat din Fericitul Jerzy Popiełuszko: „Viața unui copil începe sub inima mamei”.

În plus, clopotul are două tăblițe, simbolizând cele Zece Porunci. Pe prima sunt cuvintele lui Isus: „Să nu credeți că am venit să desființez legea” (Matei 5,17), iar pe a doua este porunca: „Să nu ucizi” (Exod 20,13). Papa Francisc a fost prima persoană care a tras simbolic clopotul, după ce i-a dat binecuvântarea într-o curte din Vatican, după audiența generală. Pontiful a remarcat că clopotul va „însoți evenimentele care vizează amintirea valorii vieții umane de la concepere până la moartea naturală”.

Clopotul cântărește peste 900 kg și are aproape 1,2 metri în diametru. A fost turnat din bronz, pe 26 august, la turnătoria de clopote Jan Felczyński din orașul Przemyśl, din sud-est Poloniei, în prezența liderilor civili și catolici, a informat presa poloneză. După întoarcerea sa de la Roma în Polonia, clopotul va fi instalat în parohia Tuturor Sfinților din Kolbuszowa, dar în curând va fi transportat din nou, pentru a fi folosit la Marșul pentru Viață din Polonia, planificat să aibă loc în octombrie, la Varșovia.

„Acest clopot este menit să trezească conștiințele. Ideea turnării lui a luat naștere la începutul acestui an, când am citit informația că 42 de milioane de copii din lume sunt uciși în fiecare an ca urmare a avortului”, a spus Bogdan Romaniuk, vice-președintele Fundației poloneze „Da Vieții”, pentru săptămânalul catolic polonez Niedziela. În Polonia, legea permite avortul numai în caz de viol, incest, amenințare la adresa vieții mamei sau anomalie fetală. În fiecare an au loc aproximativ 700 până la 1.800 de avorturi legale. Dr. Bogdan Chazan, președintele fundației, a spus că speră că sunetul clopotului va servi drept „chemare la rugăciune” pentru protecția copiilor nenăscuți.

Sursa: www.catholica.ro