În contextul complexității crescânde și al incertitudinii geopolitice din jurul păcii din Ucraina, Președinția Comisiei Conferințelor Episcopale ale Uniunii Europene (COMECE) a emis marți, 4 martie 2025, o declarație prin care își exprimă sprijinul ferm pentru Ucraina. COMECE: „Lupta Ucrainei pentru pace va fi decisivă și pentru soarta Europei și a lumii”.

În contextul complexității crescânde și al incertitudinii geopolitice din jurul păcii din Ucraina, Președinția Comisiei Conferințelor Episcopale ale Uniunii Europene (COMECE) a emis marți, 4 martie 2025, o declarație prin care își exprimă sprijinul ferm pentru Ucraina. COMECE: „Lupta Ucrainei pentru pace va fi decisivă și pentru soarta Europei și a lumii”.

Declarația subliniază că „lupta Ucrainei pentru pace și apărarea integrității sale teritoriale nu este doar o luptă pentru propriul său viitor. Rezultatul său va fi, de asemenea, decisiv pentru soarta întregului continent european și a unei lumi libere și democratice”.

Într-un peisaj geopolitic pe care episcopii UE îl descriu drept „complex” și marcat de „imprevizibilitatea acțiunilor întreprinse de unii membri ai comunității internaționale”, președinția COMECE face apel la Uniunea Europeană și la statele sale membre să rămână unite în angajamentul lor de a sprijini Ucraina și poporul său.

„Invazia Rusiei în Ucraina este o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Folosirea forței pentru a modifica frontierele naționale și actele atroce comise împotriva populației civile nu numai că sunt nejustificate, dar necesită o urmărire consecventă a justiției și a responsabilității”, se arată în declarație.

Episcopii UE afirmă că o pace cuprinzătoare, justă și durabilă în Ucraina poate fi obținută numai prin negocieri, care ar trebui să fie susținute de o puternică solidaritate transatlantică și globală și trebuie să implice Ucraina. „Pentru a fi durabil și just – afirmă episcopii UE – un viitor acord de pace trebuie să respecte pe deplin dreptul internațional și să fie susținut de garanții de securitate eficiente pentru a preveni reizbucnirea conflictului”.

În plus, COMECE îndeamnă comunitatea internațională să „continue să ajute Ucraina în reconstrucția infrastructurii distruse” și precizează că Rusia „trebuie să participe în mod adecvat la acest efort”. Președinția COMECE subliniază că Ucraina este victima în acest război, iar Rusia agresorul, subliniind că orice încercare de denaturare a realității acestei agresiuni trebuie respinsă cu fermitate.

În ceea ce privește cererea Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană și reformele interne întreprinse pentru a atinge acest obiectiv, episcopii UE fac apel la UE „să avanseze cu procesul de extindere în timp util și în mod corect, alături de alte țări candidate”.

Declarația se încheie prin exprimarea speranței că Uniunea Europeană „va rămâne fidelă vocației sale de a fi o promisiune de pace și o ancoră de stabilitate pentru vecinătatea sa și pentru lume”, în special într-un moment în care se redesenează contururile unei noi arhitecturi de securitate globală.

Textul integral al declarației, tradusă în limba română, este disponibil aici: Declarația Președinției COMECE în sprijinul Ucrainei și al poporului său pe fondul complexităților și incertitudinilor geopolitice tot mai profunde.

Declarația vine după interviul de săptămâna trecută oferit de E.S. Mons. Mariano Crociata, președinte COMECE, agenției italiene de știri SIR, la trei ani de la invazia rusă în Ucraina. În interviu, președintele COMECE nu doar că a subliniat necesitatea unei păci juste și durabile în Ucraina, dar a și avertizat asupra „unui spectacol rușinos” care prezintă în mod fals victima drept agresor.

COMECE
Traducere: Mihaela Caba-Madarasi