La împlinirea celor 200 de ani de la trecerea la Domnul a lui Ion Budai Deleanu , Seminarul Teologic Greco-Catolic din Oradea a fost gazda unui eveniment de excepție. A fost săvârșită Slujba Parastasului de către Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea alături de un sobor de preoți iar teologul Cristian Bădiliță a prezentat o lansare de carte.

Cu prilejul acestei comemorării a morții lui Ion Budai Deleanu, survenită la Lemberg, în Ucraina actuală, pe 24 august 1820, Episcopia Greco-Catolică de Oradea, sub patronajul Preasfinției Sale Virgil Bercea, a realizat un audiobook cu textul complet al Țiganiadei, în varianta modernizată a lui Cristian Bădiliță, care este și inițiatorul proiectului. Lectura îi aparține actriței Gabriela Codrea. Începând cu data de 24 august 2020 audiobookul este în acces liber pe youtube (Pagina oficiala de youtube a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea). El însumează peste 6 ore de înregistrare.

Prezenți la eveniment au fost: părintele Mihai Vătămănelu, vicar general, părintele Antoniu Chifor, vicar responsabil cu preoții, preoți din cadrul Seminarului Teologic, domnul Florin Birta, viceprimarul orașului Oradea, profesori ai Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, studenți teologi și mulți orădeni.

Ioan Budai Deleanu (1760-1820) este unul dintre cei mai importanți și compleți scriitori români. Lingvist, istoric, jurist, poet și traducător, el aparține faimoasei mișcări culturale a românilor din Transilvania cunoscută sub numele de „Școala Ardeleană”. Mai puțin cunoscută e formația lui teologică, mai întâi la vestitele „Școli ale Blajului”, apoi la Seminarul teologic și la Universitatea din Viena. Din cauza interzicerii abuzive a Bisericii Greco-Catolice de către regimul comunist, în 1948, apartenența autorului Țiganiadei la această Biserică a fost trecută sub tăcere.

IOAN BUDAI DELEANU, Țiganiada sau Tabăra țiganilor, versiune modernizată de CRISTIAN BĂDILIȚĂ în lectura actriței GABRIELA CODREA. Proiect realizat de Episcopia Greco-Catolică Oradea, sub patronajul Episcopului VIRGIL BERCEA. Coordonator: CRISTIAN BĂDILIȚĂ. Procesare și editare audio: OVIDIU LAZĂR. Responsabil de proiect: RODICA INDIG.

Eugen Ivuț