„Sfântul Parinte a primit luni, 20 aprilie, vizita membrilor delegatiei Conferintei Rabinilor Europeni. În cuvântul de salut, Pontiful si-a exprimat deosebita bucurie pentru prezenta lor, "aceasta fiind prima vizita pe care organizatia voastra o face la Roma pentru a-l întâlni pe Succesorul lui Petru".
Pontiful si-a exprimat sentimentele de profunda apropiere sufleteasca si de întristare pentru moartea rabinului Elio Toaff, fost rabin sef al Comunitatii evreiesti din Roma. "Sunt aproape în rugaciune de rabinul sef Riccardi di Segni, care ar fi trebuit sa fie aici, cu noi, si fata de întreaga comunitate ebraica din Roma în amintirea plina de recunostinta a acestui om de pace si de dialog, care l-a primit pe Ioan Paul al II-lea în vizita istorica de la Templul Major", a spus Papa Francisc la întâlnirea de luni, 20 aprilie, cu membrii delegatiei Conferintei Rabinilor Europeni, primiti în audienta în Vatican, în Biblioteca din Palatul Apostolic.
Referindu-se la dialogul dintre Biserica Catolica si Comunitatile evreiesti, care continua deja de o jumatate de secol în mod sistematic, Papa a amintit ca pe 28 octombrie 2015 se împlinesc 50 de ani de la Declaratia conciliara Nostra aetate,"care reprezinta si în prezent punctul de referinta al fiecaruia dintre eforturile în aceasta directie".
Papa Francisc: "Cu recunostinta fata de Domnul, ne gândim la acesti ani bucurându-ne pentru progresele facute si pentru prietenia dintre noi care, între timp, s-a intensificat".
Pontiful n-a ezitat sa se refere cu preocupare la situatia actuala din Europa, subliniind importanta evidentierii dimensiunii spirituale si religioase a vietii umane:
Papa Francisc: "Într-o societate tot mai marcata de secularism si amenintata de ateism, se risca sa se traiasca ca si cum Dumnezeu nu ar exista. Omul este mereu tentat sa se puna în locul lui Dumnezeu, sa se considere punct de referinta pentru tot ce exista, sa creada ca poate controla orice lucru. Sa se simta autorizat sa foloseasca tot ceea ce-l înconjoara potrivit propriei vointe. În schimb, este foarte important sa ne amintim ca viata noastra este un dar al lui Dumnezeu, trebuind sa ne încredintam si sa ne adresam mereu Lui".
"Evreii si crestinii", a mai spus Pontiful, "au darul si responsabilitatea de a contribui la mentinerea vie a simtului religios în rândul oamenilor din timpul si din societatea noastra, dând marturie despre sfintenia lui Dumnezeu si a vietii umane: Dumnezeu este sfânt si sfânta si inviolabila este viata daruita de El."
Definind ca fiind preocupante în prezent tendintele antisemite si unele acte de violenta si de ura din Europa, Pontiful a spus ca "fiecare dintre crestini nu poate fi altfel decât neclintit în deplorarea oricarei forme de antisemitism, manifestând fata de poporul evreu propria solidaritate", dupa cum se evidentia în Declaratia conciliara Nostra aetate.
Amintind ca s-au comemorat recent 70 de ani de la eliberarea din lagarul de concentrare de la Auschwitz, în care s-a consumat marea tragedie a Shoahului, Papa si-a exprimat speranta ca memoria a ceea ce s-a întâmplat în inima Europei sa fie o avertizare a generatiilor prezente si viitoare.
"De asemenea trebuie condamnate oriunde manifestarile de ura si de violenta împotriva crestinilor si împotriva credinciosilor de alte religii", a spus Pontiful în Salutul adresat membrilor delegatiei Conferintei Rabinilor Europeni, primiti în audienta în Vatican, luni, 20 aprilie 2015.
Sursa:http://ro.radiovaticana.va
Papa: apropiere sufleteasca si întristare pentru moartea rabinului Toaff,
