A trecut la cele vesnice pe 22 mai 2002 cardinalul greco-catolic Alexandru Todea; deţinut politic între anii 1951 şi 1964; mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice (1986-1992; ales clandestin, în martie 1986, de Conferinţa episcopilor, confirmat de Sfântul Scaun în martie 1990 şi recunoscut prin decret prezidenţial după căderea regimului comunist în România); membru de onoare al Academiei Române (1992).

Alexandru Todea a făcut parte alături de de episcopul Ioan Suciu din grupul de preoţi tineri, apărut spre sfârşitul deceniului al patrulea al secolului trecut, care a adus un nou suflu în viaţa Bisericii, elemente „dedicate cu tot elanul lor tineresc idealului formării unei elite catolice. Puritatea vieţii lor, farmecul lor personal, dar mai ales zelul lor au trezit idealuri generoase în conştiinţele multor tineri…”

În aceeași biserica în care cu 49 de ani înainte a fost consacrat in clandestinitate episcop, Cardinalul Todea s-a îmbratișat cu Papa Ioan Paul al II-lea in timpul vizitei acestuia in Romania (1999). Suveranul Pontif s-a aplecat asupra scaunului cu rotile in care se aflat Cardinalul, emoționându-l pe acesta din urma până la lacrimi.

Este înmormântat în Catedrala Sfânta Treime din Blaj alături de Inocențiu Micu Klein. „Doi întemeietori, doi luptători, doi oameni care au cunoscut în profunzime suferința și au făcut din ea o demnitate. O demnitate personală și instituțională” (Al. Cistelecan).

Sursa: Greco-Catolicii