Sâmbătă, 23 mai 2020 va avea loc celebrarea Zilei Copilăriei Misionare Pontificale (CMP) la nivel naţional, eveniment care va marca un an de la inaugurarea Copilăriei Misionare Pontificale în România şi în Republica Moldova.

Tema propusă anul acesta, Suntem trimişi să reînnoim lumea, este inspirată din activităţile copiilor, pe care ei le-au animat cu mult zel şi spirit misionar. Totodată, tema este o continuare a Lunii Misionare Extraordinare, octombrie 2019, pe care însuşi papa Francisc a ales-o: „Botezaţi şi trimişi”.

În vederea acestui eveniment, s-a organizat un concurs la care au fost invitaţi toţi copiii să exprime ideea lor în legătură cu tema propusă. Toate lucrările au fost apreciate, iar jurizarea a fost făcută de tânărul artist Alexandru David din Iaşi. Desenul care va reprezenta Ziua Copilăriei Misionare din acest an aparţine Dacianei Pop, o fetiţă misionară de la Colegiul Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Bucureşti.

Din cauza situaţiei de alertă şi a distanţării sociale, celebrarea liturgică din ziua de sâmbătă, 23 mai se va desfăşura în mediul on-line. Astfel, în cadrul sfintei Liturghii, care va fi celebrată la ora 11.00, un grup de 22 de copii din România, Irlanda şi Italia vor depune adeziunea la opera Copilăriei Misionare în prezenţa părintelui Eugen Blaj, director naţional al Operelor Misionare Pontificale din România, care le va încredinţa noilor membri mandatul de mic misionar al lui Isus, în lume.

În ciuda condiţiilor de izolare, atât copiii misionari, cât şi cei care urmează să depună adeziunea, au avut ocazia să se pregătească, atât prin rugăciuni zilnice, cât şi prin activităţile de pregătire desfăşurate on-line care i-au ghidat în tot acest timp. În mod deosebit, copiii au avut sarcini speciale în timpul Postului Mare, iar în luna mai s-au angajat în rugăciunea Rozariului Viu, după intenţia Sfântului Părinte papa. Această devoţiune a fost propusă sub forma unui lanţ de rugăciune pentru misionari şi misiuni, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, de venerabila Pauline Marie Jaricot, fondatoarea Operei Pontificale pentru Răspândirea Credinţei. Copiii au mai primit o broşură cu toate informaţiile despre CMP şi un calendar ghid cu unele îndemnuri săptămânale, care să îi ajute în drumul lor de mici misionari. Un alt mod de a dezvolta dimensiunea misionară sunt ofertele lor pe care le strâng în Căsuţa Carităţii, pentru a-i ajuta pe copiii care trăiesc în ţările de misiune. De asemenea, oficiul Operelor Misionare Pontificale a organizat o veghe misionară, care va avea loc în seara zilei de vineri, 22 mai, la ora 21.00, la care sunt invitaţi toţi copiii şi părinţii lor, pentru a cere ajutorul Duhului Sfânt în noua lor misiune.

Copilăria Misionară a fost inaugurată în anul 1843 de episcopul francez, Charles de Forbin Janson, cu scopul de a-i ajuta pe copiii din China, care mureau fără a primi botezul. Papa Pius al XI-lea, văzând că această lucrarea corespunde nevoilor Bisericii Universale, a adoptat-o şi a ridicat-o la rang „pontifical” la 3 mai 1922, devenind astfel Opera Copilăriei Misionare Pontificale.

Motoul „Copiii sprijină copiii” şi angajamentul: „un Bucură-te, Marie în fiecare zi şi un bănuţ pe lună” sintetizează intuiţia fondatorului şi carisma operei, care îşi propune nu doar formarea unei mentalităţi misionare în copii, ci şi a-i face pe copii protagonişti ai evanghelizării în Biserică.

La îndemnul Sfântului Părinte papa, invităm episcopii, preoţii, cateheţii, educatorii şi în special părinţii să-i călăuzească pe copii în drumul lor de formare misionară, implicându-i în răspândirea mesajului evanghelic.

Copiii care aleg să depună adeziunea vor primi un carnet de membru al CMP, crucea misionară, rozariul misionar, o brăţară cu imaginea fondatorului, un ghid despre activităţile operei, un calendar cu mici sarcini săptămânale şi cutiuţa „Căsuţa Carităţii”, în care ei vor putea să adune micile lor economii, astfel să îl ajute pe Sfântul Părinte papa în opera lui misionară. Îi aşteptăm pe copii să adere în număr cât mai mare la opera pontificală a Copilăriei Misionare.

Părinţii ai căror copii doresc să se înroleze în Opera Copilăriei Misionare Pontificale sunt invitaţi să completeze cererea de adeziune, pe care o pot găsi pe paginile „Operele Misionare Pontificale România” (@ompromania) sau „Copilăria Misionară Pontificală” (@copilariamisionarapontificala) şi să o trimită la adresa de e-mail: ompromania@icloud.com. Pentru mai multe informaţii: tel. 0755/854225 ori 0748/952797 sau email: ompromania@icloud.com.

Operele Misionare Pontificale

Sursa: www.ercis.ro