Parohia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Vintere, a reamenajat pe dealul din Vintere, vechie tranșee din cel de-al doilea război mondial, într-un punct muzeistic militar în aer liber, în colaborare cu Ministerul Apărării Naținale, Muzeul Țării Crișurilor, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I- Filiala Oradea, Inspectoratul de Jandarmi Județean Bihor și Primăria Holod.
Pe dealul din Vintere, cu ocazia ofensivei armatei române care a eliberat această parte a țării, au fost dispuse piese de artilerie, datorită poziției strtegice deosebite. Aceste tranșee s-au colmatat de-a lungul timpului, dar datorită strădaniei preotului paroh doctor Florin Jula, pe parcursulultimelor luni acestea au fost reabilitate.
A fost necesară o muncă laborioasă, o cercetare amănunțită din punct de vedere arhelogic împreună cu arhelogii Muzeului Țării Crișurilor care au și făcut demersuri pentru obținerea autorizării de la Ministerul Culturii. În situl arheologic au fost identificate câteva obiecteși anume plitele pe care militarii își pregăteau hrana, un capac de marmită și tavă, fapt ce indică faptul că soldații români au fost cantonați mai mult timp la fața locului.
Demersurile au început prin corespondența cu Ministerul Apărării Naționale- Departamentul pentru relația cu Parlamentu și calitatea vieții personalului prin dl. secretar de stat Marius Bălu. Acesta a încurajat parohia Vintere în demersul său și a oferit consultanță prin Muzeul Militar Națonal Regele Ferdinand I și prin Oficiul Național al Cultului Eroilor.
După ce tranșeele au fost decolmatate cu ajutorul arheologilor, parohia a beneficiat de sprijnul nemillocit al domnului director al Filialei Oradea a Mircea Dulca Muzeul Militar Națonal Regele Ferdinand I, al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bihor, prin dl. colonel Ioan Bogdan, comandantul unității. Viziunea și modul de organizare a punctului muzeistic au fost concepute de către dl. Aurel Chiriac- directorul Muzeului Țării Crișurilor.
Prin ordinul Ministrului Apărării Naționale, dl. Nicolae – Ionel Ciucă, au fost atribuite parohiei Vintere două tunuri care să ambienteze locația. Acestea au fost aduse de la o unitate mlitară din Sibiu.
Duminică 15 august, cu ocazia Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, a avut loc la Vintere un ceremonial religios- militar organizat împreună cu Garnizoana Oradea.
Un sobor de preoți din care au făcut parte preotul paroh Florin Jula, pr. Eduard Fischer, Boța Marius, Terec Iulian, Erdeli Ioan au săvârșit un Te-Deum în memoria soldaților români care și-au dat viața pentru eliberarea pământului strămoșesc.
La manifestare au participat parlamentari, reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, ai Secretariatului de Stat pentru Culte, ai Jandarmeriei Române și a tuturor instituțiilor care au contribuit la realizarea acestui obiectiv.
În cadrul manifestării s-a intonat Imnul de Stat al României, s-a dat onorul persoanelor oficiale, iar apor au luat cuvântul:
-Dl. colonel Marian-Ambrozie Doboș, care a transmis un mesaj din partea domnului secretar de stat Marius Bălu
-Doamna Florica Cherecheș, secretar de stat
-Domnul Aurel Chiriac- directorul Muzeului Țării Crișurilor
-Domnul Sandu Săsăran- primarul comunei Holod
-preotul paroh Florin Jula
A urmat oferirea de către preotul Jula Florin a celei mai înalte distincții a Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică de Oradea, Diploma Valeriu Traian Frențiu, celor care au avut un rol determinant în realizarea proiectului, astfel:
Domnului Marius Bălu – secretar de stat în cadrul Ministerului Apărării Naținale
Doamnei Florica Cherecheș- secretar de stat
Domnului Aurel Chiriac- directorul Muzeului Țării Crișurilor
Domnului Mircea Dulca directorul filialei Oradea a Muzeului Militar Națonal Regele Ferdinand I
Domnului colonel Ion Bogdan-comandantul Inspectoratului de jandarmi Județean Bihor
Domnului locotenent -colonel Simion Vasile Gabriel- comandantul Garnizoanei Oradea
La finalul manifestării a urmat un scurt moment artitic și defilarea detașamentului de onoare.
Preot paroh Jula Florin pentru Biroul de Presă