A fost anunțată marți, 28 aprilie 2020, înființarea Fundației Pontificale Ioan Paul I. Aceasta va fi condusă de cardinalul Pietro Parolin, care afirmă: ”Magisteriul său este actual. Proximitate, smerenie, simplitate, insistență pe milostivirea lui Dumnezeu, iubirea de aproapele și solidaritate sunt trăsăturile care ies în evidență”.

Cetatea Vaticanului – A. Dancă
28 aprilie 2020 – Vatican News
.

Papa Francisc a înființat ”Fundația Vaticană Ioan Paul I”, dând curs astfel propunerii de a da viață unei instituții destinată aprofundării figurii, gândirii și învățăturii predecesorului său Ioan Paul I – Albino Luciani (26 august 1978 – 28 septembrie 1978). În același timp, Fundația nou înființată are ca finalitate studierea și răspândirea scrierilor papei Luciani.

Fundația își propune să tuteleze și să păstreze patrimoniul cultural și religios lăsat posterității de slujitorul lui Dumnezeu Ioan Paul I: să promoveze inițiative precum congrese, întâlniri, seminare, sesiuni de studiu; să înființeze premii și burse de studiu; să se ocupe de activitatea editorială prin editarea atât a rezultatelor din domeniul studiilor și cercetărilor proprii, cât și a operelor terțe; să se propună ca punct de referință, în Italia și în alte țări, pentru cei care lucrează în același domeniu și cu aceeași finalitate.

Papa l-a numit președinte al Fundației pe cardinalul secretar de Stat Pietro Parolin. Într-un interviu publicat în media vaticane, prelatul a subliniat că ”papa Ioan Paul I a fost și rămâne un punct de referință în istoria Bisericii universale, a cărui importanță, după cum a notat Sfântul Ioan Paul al II-lea, este invers proporțională cu scurta durată a pontificatului său”.

”Istoria lui Albino Luciani”, scrie cardinalul Parolin, ”este istoria unui păstor de suflete apropiat de oameni, care punea în centru esențialul credinței, dovedind o extraordinară sensibilitate socială. Magisteriul său este actual. Proximitate, smerenie, simplitate, insistență pe milostivirea lui Dumnezeu, iubirea de aproapele și solidaritatea sunt trăsăturile care ies în evidență”.

El este un episcop, continuă cardinalul Parolin, ”care a trăit în prima persoană experiența Conciliului Vatican II, l-a aplicat și, în scurtul său pontificat, a făcut ca Biserica să înainteze de-a lungul căilor principale indicate de conciliu: urcușul spre izvoarele Evangheliei și o reînnoită înflăcărare misionară, colegialitatea episcopală, slujirea în sărăcia eclezială, căutarea unității creștinilor, dialogul inter-religios, dialogul cu lumea contemporană și dialogul internațional, condus cu perseverență și determinare în favoarea dreptății și a păcii”.

Sursa: https://www.vaticannews.va

Autor: A Dancă