Papa Francisc, preocupat de criza umanitară din bombardatul Idlib, a adresat un apel președintelui sirian Bashar al-Assad să apere populația civilă vulnerabilă. „Sfântul Părinte îi cere președintelui să facă tot posibilul pentru a opri această catastrofă umanitară, păzind populația lipsită de apărare, în special pe cei slabi, în conformitate cu legea umanitară internațională”, a spus astăzi Cardinalul Pietro Parolin pentru Vatican News.
Apelul Papei a fost formulat într-o scrisoare trimisă lui Assad pe 22 iulie de Cardinalul Peter Turkson, prefect al Dicasterului pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale, în timpul unei întâlniri cu președintele, la Damasc. La întâlnire au participat și Nunțiul Apostolic în Siria, Cardinalul Mario Zenari, și pr. Nicola Riccardi, subsecretar al Dicasterului amintit. Conform unei declarații a lui Matteo Bruni, directorul biroului de presă al Sfântului Scaun, scrisoarea face trimitere specială la situația populației civile din Idlib.
Idlib, situat la granița cu Turcia, în nord-vestul Siriei, este ultima fortăreață majoră a rebelilor. Deoarece forțele guvernamentale siriene, susținute de forțele aeriene ruse, au lansat o ofensivă la sfârșitul lunii aprilie, orașul a fost scena unor bombardamente intense, soldate cu moartea a peste două mii de persoane și refugierea a zeci de mii. Cel puțin 19 persoane, inclusiv 16 civili, au fost uciși și zeci alții răniți chiar luni, într-o lovitură aeriană asupra unei piețe din Idlib. Lovitura a venit la o zi după ce alte raiduri aeriene din regiune au ucis 18 persoane.
„Papa Francis își reînnoiește apelul pentru protejarea viețile civililor și pentru conservarea principalelor infrastructuri, cum ar fi școlile și spitalele”, a spus Cardinalul Parolin. „Într-adevăr, ceea ce se întâmplă este inuman și nu poate fi acceptat”. Prelatul a spus că scrisoarea Papei către Assad îl încurajează pe președinte să arate „bunăvoință” și să depună eforturi pentru a găsi „soluții viabile” spre a pune capăt unui conflict care a durat prea mult și a luat prea multe vieți nevinovate. Pontiful este îngrijorat de stagnarea procesului de negociere, și îndeamnă la utilizarea diplomației, a dialogului și a negocierilor. Cardinalul a reamintit o expresie a Papei repetată în scrisoare, și anume că „războiul provoacă război și violența provoacă violență”.
Potrivit Cardinalului Parolin, în scrisoarea sa, Sfântul Părinte prezintă câteva exemple concrete de pași care ar trebui întreprinși, cum ar fi crearea de condiții sigure pentru persoanele strămutate intern și extern, astfel încât să se întoarcă acasă, dacă doresc, eliberarea prizonierilor și accesul familiilor la informații despre cei dragi. Scrisoarea abordează și tema prizonierilor politici, despre care Cardinalul Parolin a afirmat că este o situație „deosebit de aproape de inima Papei Francisc”. Citând un raport din martie 2018, al comisiei internaționale independente de anchetă asupra Siriei, secretarul de stat al Vaticanului a spus că există zeci de mii de persoane reținute în mod arbitrar, uneori în închisori neoficiale, unde pot fi torturați și executați.
Papa Francisc i-a mai trimis o scrisoare lui Assad la sfârșitul anului 2016, cerând o soluționare pașnică a ostilităților și încetarea extremismului. Războiul civil sirian a început în martie 2011, cu demonstrații împotriva președintelui țării, Bashar al-Assad. Războiul a luat viețile a peste 500.000 de persoane și a forțat 5,6 milioane de persoane să devină plece din țară. Alți 6,6 milioane de sirieni sunt considerați strămutați intern datorită violențelor. Războiul civil se duce între regimul sirian și o serie de grupări rebele. Rebelii includ moderați, cum ar fi Armata Siriană Liberă; islamiști precum Hayat Tahrir al-Sham și Statul Islamic; și separatiști kurzi.
Sursa: https://www.catholica.ro