Deși catolicii din majoritatea țărilor est-europene au susținut măsurile pentru controlul pandemiei COVID-19, pentru unii această perioadă a reînviat amintirile dureroase ale guvernării comuniste.
Sensibilitățile cu privire la închiderile bisericilor au apărut și în Europa de Vest, unde unii catolici au pus sub semnul întrebării dreptul autorităților civile de a interzice activitatea religioasă.
„Imaginea terifiantă a bisericilor goale arată cum ar fi putut fi dacă ar fi continuat ostilitățile anti-catolice din trecut”, a spus prezentatoarea poloneză Malgorzata Glabisz-Pniewska.
„Nu a existat nici o rezistență mare, deoarece aceste măsuri au fost comandate de un guvern considerat simpatic cu credința, cu acceptul conducătorilor bisericii. Dar niciodată nu am fost izgoniți din biserici, nici măcar în perioade de persecuție și este îndoielnic ca măsurile să fi fost acceptate atât de ușor dacă un guvern mai anticlerical ar fi fost la putere. „
Glabisz-Pniewska a vorbit în timp ce s-a transmis la liturghiile din perioada Paștelui, iar președintele conferinței episcopilor polonezi, arhiepiscopul Stanislaw Gadecki, a cerut catolicilor într-un mesaj la TV din 12 aprilie să vadă pandemia ca o șansă pentru „schimbări sociale care servesc cu adevărat persoanei umane”. Glabisz-Pniewska a declarat pentru serviciul de știri din 13 aprilie, că mulți catolici polonezi au fost „surprinși și șocați” de restricțiile actuale, dar au participat cu ușurință la „serviciile virtuale” prin intermediul internetului. Cu toate acestea, mass-media poloneză a declarat că poliția a dispersat enoriașii din mai multe biserici și a amendat preoți pentru că nu au aplicat regulile care limitează participarea la slujbe, alimentând sensibilitățile din țara tradițional catolică.
Între timp, episcopul greco-catolic român Virgil Bercea, a cărui biserică a fost persecutată sub stăpânirea comunistă, a spus că închiderea bisericilor a fost pusă la îndoială, dar a precizat că majoritatea criticilor vor „reacționa diferit” dacă familiile lor ar fi atinse de coronavirus.
„Biserica noastră era interzisă și forțată să trăiască clandestin sub comunism – nu aveam preoți și trebuia să ne închinăm în casele noastre”, a declarat pentru CNS, la 11 aprilie.
„Totul este acum închis din nou – biserici, școli și universități – și tot ce rămâne încă o dată este rugăciunea acasă. Este o situație dificilă, mulți spunând că vremurile din comunism au revenit. Dar le înțelegem suferințele și sperăm ca totul să se termine cât mai curând.”
„Situația amintește de închiderea bisericilor timp de mai bine de 40 de ani sub comunism, când nu aveam posibilitatea să ne închinăm, cu atât mai puțin să sărbătorim Paștele”, a declarat episcopul Bercea pentru CNS.
„Am mai experimentat acest lucru înainte. Pe atunci, era comunism, iar acum este coronavirusul. Situația este diferită, dar realitățile sunt la fel”.
Toate țările europene au înregistrat infecții cu COVID-19, episcopii catolici urmând instrucțiunile guvernamentale privind distanțarea socială au asigurat celebrările religioase în mediul online.
Sursa: https://catholicherald.co.uk
Traducere: Alina Balaj