Miercuri, 8 noiembrie 2023, cu ocazia sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, a avut loc reînhumarea rămășițelor pământești ale părintelui Iosif Dejeu, paroh de Vintere în anul 1948.

Părintele Dejeu a trecut la cele veșnice pe data de 5 august 1971 și a fost înmormântat la Șimleu Silvaniei. Acum, după 52 de ani, familia a decis ca rămășițele pământești ale părintelui să fie aduse și reînhumate în cavoul familiei din Cimitirul Rulikowski din Oradea. Deshumarea și Sfânta liturghie au fost săvârșite de părintele protopop de Șimleu, Bodea Nicolae, după care sicriul a fost adus la Oradea.

În urma cu 52 de ani părintele Dejeu nu a avut parte de o Sfânta Liturghie în Biserica Greco-Catolică, dar iată că Bunul Dumnezeu a rânduit ca acum, după 52 de ani, să aibă parte de o asemenea Liturghie.

În Cimitirul din Oradea, actualul preot de Vintere, părintele dr. Florin Jula a săvârșit slujba de reînhumare – parastasul alături de familia părintelui Dejeu și de un reprezentant al comunității din Vintere.

În cuvântul de învățătură, pr. Jula a făcut referire la Evanghelia duminicii precedente, a bogatului nemilostiv și a dreptului Lazăr, făcând o paralelă între acesta din urmă și părintele Iosif. Ambii au suferit mult în această lume, dar au fost răsplătiți de către Dumnezeu.

Suferință și lipsurile materiale au fost răsplătite prin împlinirea familiei, toți membrii acesteia ajungând oameni de nădejde ai comunității și bisericii, unul dintre fii devenind membru al Academiei de Științe Agricole, unul dintre nepoți prefect de Bihor, iar o nepoată prodecan al Facultății de Științe Politice din București. Familia părintelui Dejeu a rămas fidelă credinței și s-a implicat în refacerea comunității din Vintere.

Bunul Dumnezeu să-i dea odihnă veșnică părintelui Dejeu și să-l așeze alături de cei drepți!

Consiliul parohial Vintere