Primarul Ilie Bolojan, împreună cu viceprimarul Mircea Mălan și viceprimarul Florin Birta au participat astăzi, 24 ianuarie 2020, la manifestările prilejuite de aniversarea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Manifestările au avut loc la Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii. Evenimentul a început cu prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă și intonarea imnului de stat al României de către Popa Bianca Diana, elevă la Liceul de Arte Oradea, Secția Canto popular.

Evenimentul a continuat cu o slujbă Te Deum oficiată de preoții din structurile Sistemului Național de Securitate din cadrul Garnizoanei Oradea. Au participat Preasfinția Sa Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei și Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, alături de studenții Seminarului Teologic Greco-Catolic.

Prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea a transmis mesajul primului-ministru al României Ludovic Orban, cu ocazia manifestărilor prilejuite de  aniversarea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române.

În continuare, prof. univ. dr. în istorie Gabriel Moisa a trecut în revistă contextul istoric, semnificația momentului de la 24 ianuarie 1859, dar și meritele de necontestat ale unei generații politice de excepție, care a știut ce să facă cu puterea politică pe care a deținut-o și care a construit ceea ce noi avem astăzi.

„Faptul că marcăm pe tot teritoriul României ziua de 24 ianuarie 1859 este un lucru mai mult decât benefic pentru noi ca națiune. Momentul 24 ianuarie 1859 este un moment deosebit de important pentru istoria poporul nostru, este unul din acele momente esențiale care alături de alte momente istorice precum  unirea sub Mihai Viteazu, Revoluția lui Tudor Vladimirescu, 1 Decembrie 1918, și de ce nu, Revoluția din decembrie 1989, ne definesc ca popor și ne adună mereu la un loc indiferent de opțiunile noastre culturale, ideologice sau de altă natură”, a spus prof. univ. dr. în istorie Gabriel Moisa.

În continuare a urmat un frumos recital de cântece patriotice susținut de Corul General Traian Moșoiu, după care a avut loc festivitatea depunerii de coroane și jerbe de flori.

Primarul Ilie Bolojan împreună cu viceprimarul Mircea Mălan și viceprimarul Florin Birta au depus în numele Primăriei Oradea o coroană de flori la Statuia Regelui Ferdinand I.

Festivitățile s-au încheiat cu defilarea detașamentului de onoare, onorul muzicii militare și „Hora Unirii”, în care s-au prins mai mulți participanți la ceremonie, alături de dansatorii profesioniști de la Ansamblul Folcloric Bihorul.

La mulţi ani România, la mulţi ani românilor de pretutindeni!

Sursa: http://oradea.ro