-un mesaj de Paști adresat capului Bisericii Ortodoxe Ruse, Papa Francisc și-a exprimat speranța că Duhul Sfânt „ne va face adevărați făcători de pace”, făcând o trimitere imediată și explicită la Ucraina. Într-o scrisoare publicată pe 24 aprilie pe site-ul Patriarhiei Moscovei, Sfântul Părinte a scris: „Fie ca Duhul Sfânt să ne transforme inimile și să ne facă adevărați făcători de pace, în special pentru Ucraina, care este devastată de război, astfel încât marea trecere pascală de la moarte la o viață nouă în Cristos să devină o realitate pentru poporul ucrainean, care tânjește după noi zori, care să pună capăt întunericului războiului”.

Vatican News, portalul de știri online al Sfântului Scaun, a precizat că urarea de Paști a fost trimisă nu doar Patriarhului Kirill al Moscovei și al întregii Rusii, ci și capilor altor Biserici Răsăritene care sărbătoresc Paștele conform calendarului iulian. Papa Francisc a anunțat săptămâna trecută că Vaticanul a anulat planurile pentru o întâlnire cu PF Kirill în iunie, la Ierusalim. Aceasta ar fi fost a doua întâlnire între cei doi lideri de la întâlnirea lor istorică din Cuba, din 2016. Papa a declarat că relația sa cu PF Kirill era „foarte bună”, dar „diplomația noastră a înțeles că o întâlnire a noastră în acest moment ar putea provoca multă confuzie”. Cei doi au discutat despre războiul din Ucraina în timpul unei videoconferințe telefonice pe 16 martie. Potrivit biroului de presă al Sfântului Scaun, Papa i-a spus Patriarhului: „A fost o vreme când chiar și în Bisericile noastre vorbeam despre război sfânt sau drept. Astăzi nu mai putem vorbi așa. S-a dezvoltat conștiința creștină a importanței păcii.”

Episcopii catolici din întreaga Europă au făcut apel la PF Kirill – care este considerat un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin – să se pronunțe împotriva invaziei rusești la scară largă a Ucrainei, lansată pe 24 februarie. Printre cei care i-au cerut Patriarhului să intervină se numără Arhiepiscopul polonez Stanisław Gądecki, Cardinalul german Reinhard Marx, Cardinalul luxemburghez Jean-Claude Hollerich și Episcopii irlandezi. Biserica Ortodoxă Rusă este o Biserică Ortodoxă Răsăriteană autocefală, cu un număr estimat de 150 de milioane de membri, reprezentând mai mult de jumătate din creștinii ortodocși din lume. Poziția sa față de războiul dintre Rusia și Ucraina a sporit tensiunile în cadrul Ortodoxiei.

Sursa: www.catholica.ro