„Duminica, 24 ianuarie, Parohia Greco-Catolica „Sfintii Trei Ierarhi” din Beius a organizat „Octava de Rugaciune pentru Unirea Crestinilor”.
În numele Protopopiatului Greco-Catolic de Beius, parintele Zima Zorel a invitat preoti si slujitori ale diferitelor biserici si comunitati ecleziale din orasul Beius, respectiv preoti greco-catolici din jurisdictia protopopiala, pentru a se aseza „împreuna în fata Tatalui nostru ceresc, alaturi de toti fratii crestini si a se ruga ca toti sa fim una în adorarea, ascultarea si vestirea Lui în lume”. Alaturi de acesti onorati „împreuna lucratori în via Domnului” au fost invitati atât personal, cât si în cadrul festiv al aniversarii civile a Micii Uniri, si distinsi reprezentanti ai autoritatilor de Stat si locale pentru a trai aceasta unire atât în contextul socio-politic cât si în rugaciune, respectiv prin rodire în iubire a credintei în acelasi Domn Isus Cristos.
Clopotele de la ora 16 au anuntat începerea rugaciunii ecumenice din Biserica. Crestinii de diferite confesiuni au urmarit emotionati procesiunea pastorilor lor sufletesti, purtând Sfânta Scriptura si o lumânare spre locul de rugaciune din fata Sfântului Altar în timp ce ascultau imnul: „Laudate Dominum, omnes gentes…”. Dupa parcurgerea spirituala a textului liturgic propus de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor si de Consiliul Ecumenic al Bisericilor, cei prezenti au ascultat cuvintele celebrantilor care au avut ca tema comuna textul biblic: „Chemati sa vestiti faptele minunate ale Domnului” (cf. 1Pt 2,9). Gândurile, dar si ochii sufletesti s-au înaltat spre Domnul, în timpul recitalului muzical „Ridica-voi ochii mei la ceruri” sustinut de corul bisericesc – „Ioan Busitia”, dirijat de profesorul Boldis Zoltan. Fraternitatea a fost subliniata unanim în virtutea unicului Tata Creator, unicului Fiu Mântuitor si al unicului Spirit sfintitor – Unul Dumnzeu al carui fii am devenit printr-un acelasi Botez, mister al renasterii noastre în Isus Cristos. Aceasta Taina a Botezului ne-a creat ca fii ai lui Dumnezeu si mebri ai unui nou Popor al Sau – al Bisericii. Traim si marturisim unitatea credintei prin recunostinta atât fata de mântuirea noastra, cât si fata de binefacerile Sale în viata noastra, prin fidelitatea fata de cuvântul Domnului si prin împlinirea acestuia prin faptele noastre bune cotidiene.
În timpul cântarii „Frati crestini din lumea întreaga” reprezentantii acestei „unitati în diversitate” au încredintat propriile comunitati grijii lui Dumnezeu, prin asezarea simbolica a unor fotografii, care reprezentau bisericile lor, în corabia reprezentata pe sigla Octavei din acest an 2016. Credinciosi romano-catolici, ortodocsi, reformati, baptisti, penticostali independenti si greco-catolici au însotit emotionat acest gest, împlinit si printr-o strângere sincera si calda de mâna.
La încheierea slujbei ecumenice, protopopul Beiusului a transmis prin confratii slujitori: Reman Istvan – Biserica Reformata, Lucaciu Calin – Biserica Crestina Sfânta Treime, Boros Iosif – Biserica Baptista, binecuvântare si cordiale salutari enoriasilor acestora si o reciproca încredintare rugaciunilor de mijlocire pentru desavârsirea unitatii Bisericii.
Comuniunea s-a încheiat prin agapa, dialog si împrieteniri în Oratoriul „Episcop Ioan Suciu”… traind o alta „fapta minunata a Domnului”, aceea de a aduna fratii împreuna.