„Cu ocazia celor 105 ani de la înfiintare, Biblioteca Judeteana „Gheorghe Sincai” si-a deschis portile., fiind organizate de-a lungul zilei de vineri, 18 noiembrie 2016, ateliere creative pentru copii, expozitii, lansari de carte precum si proiectii de filme documentare.
La orele 13.00 în holul central al Bibliotecii a avut loc deschiderea expozitiei dedicata celor 105 ani de existenta a Bibliotecii oradene la care au participat: Preasfintia Sa . Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, Preasfintia Sa Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, domnul profesor universitar doctor Florin Ciobanu, domnul profesor universitar doctor Ioan Simut si doamna Claudia Timofte, sefa Cancelariei Prefectului.
Doamna Ligia Mirisan, directoarea Bibliotecii Judetene „Gheorghe Sincai” a subliniat faptul ca: „Astazi se împlinesc 105 ani de când Biblioteca Publica exista în Oradea. Cinci ani peste un secol în care aceasta institutie a fost binecuvântata sa contribuie la dorinta omului de a fi informat, de a iubi, de a avea un suflu nou”.
La deschidere au participat si doua clase ale Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea carora Preasfintia Sa Virgil s-a adresat cu urmatoarele cuvinte: „Ma bucur ca sunteti astazi aici. Biblioteca si-a deschis portile catre voi, iar voi trebuie sa va deschideti sufletul catre biblioteca si carte. Aici întâlniti oameni care lucreaza în slujba cartilor, care sunt îndragostiti de carti. Si acest lucru, sa va îndragostiti de carti, ar fi bine sa vi se întâmple si voua. Cartile va deschid perspectiva spre un nou univers”.