La patru zile după ce a fost ales de Conclav, Papa se pregătea să celebreze prima sa Liturghie cu credincioșii ca Pontif. În mulțime în afara Porții „Sfânta Ana” Papa a recunoscut un preot, căruia i-a cerut să îl însoțească în biserică. La sfârșitul celebrării, l-a prezentat oamenilor pe acest preot, cerându-le să se roage pentru el și pentru operele sale pentru și cu copiii săraci. După aproape șapte ani, pr. Gonzalo Aemilius devine secretar personal al Episcopului Romeo. „Papa Francisc l-a chemat ca secretar personal al său pe părintele Gonzalo Aemilius, din clerul din Montevideo, în Uruguay”, a comunicat directorul biroului de presă al Sfântului Scaun, Matteo Bruni.

În acea zi de 17 martie 2013, Papa Francisc a spunea: „Vreau să vă fac cunoscut un preot care vine de departe, a venit, un preot care de mult timp lucrează cu copiii străzii, cu drogații. Pentru ei a deschis o școală, a făcut atâtea lucruri pentru a-l face cunoscut pe Isus, și toți acești tineri și tinere de pe stradă astăzi lucrează cu studiul pe care l-au făcut, au capacitate de lucru, cred și îl iubesc pe Isus. Eu îți cer, Gonzalo, vino să saluți oamenii: rugați-vă pentru el. El lucrează în Uruguay, este fondator al «Liceo Jubilar Juan Pablo II»: el face această muncă. Nu știu cum a ajuns astăzi aici: o să aflu! Mulțumesc. Rugați-vă pentru el.” O întâlnire și o scenă care, astăzi, asumă și o valoare „profetică”.

Părintele Gonzalo s-a născut la 18 septembrie 1979, a fost hirotonit preot la 6 mai 2006 și este doctor în teologie. Papa Francisc și noul său secretar se cunosc din 2006, de când Cardinalul Jorge Mario Bergoglio, Arhiepiscop de Buenos Aires i-a telefonat pentru că auzise de munca lui cu copiii străzii. Preotul uruguayan Gonzalo Aemilius ia locul părintelui Fabian Pedacchio, preotul argentinian care a lucrat alături de Papa din 2013 până în 2019, întors în decembrie trecut la funcția sa în Congregația pentru Episcopi. Provenind dintr-o familie înstărită din Montevideo, o bunică evreică și părinți necredincioși – informează Vatican News – Gonzalo Aemilius s-a convertit în timpul liceului, „impresionat de zâmbetul și de bucuria de pe fața unor preoți care îi ajutau pe copiii străzii în pofida amenințărilor cu moartea”.

A decis să se facă preot și să își dedice viața copiilor săraci și abandonați din țara sa. Pr. Aemilius a fost director al „Liceo Jubilar Juan Pablo II” din Uruguay și a studiat timp de doi ani teologie la Roma. Preotul uruguayan ales de Francisc se va alătura actualului secretar particular, părintele egiptean Yoannis Lahzi Gaid. Intervievat de L’Osservatore Romano în ziua de după Liturghia de la „Sfânta Ana”, a povestit că îl impresiona la Arhiepiscopul de atunci Jorge Mario Bergoglio capacitatea de a integra valori diferite și îndreptate într-o unică direcție: „A trăi experiența acestei capacități a fost decisiv în viața mea. M-a învățat să scot ceea ce este mai bun în fiecare individ, oricât de diferit ar putea să fie de toți ceilalți și să îl fructific pentru binele tuturor.”

Pr. Gonzalo a mai spus despre Papă, tot pentru L’Osservatore Romano: „M-a impresionat mult când, în timpul Liturghiei din Joia Sfântă celebrată într-un cartier asemănător cu o favella braziliană, unde circulau multe droguri, a făcut spălarea picioarelor pentru dependenți de droguri și bolnavi de SIDA cu o duioșie tulburătoare. Și cu gestul său a salvat foarte mulți locuitori din cartier, prizonieri ai acelui mecanism teribil care sunt drogurile și drumul lor.” (material Vatican Insider, tradus de pr. Mihai Pătrașcu pentru Ercis.ro)

Sursa: Ercis.ro