Priveghere la Mănăstirea Sfântul Nicolae din Șumal

Joi, 5 Decembrie, a avut loc la Mănăstirea din Șumal sărbătorirea hramului, „Sfântul Nicolae”. Programul liturgic a început odată cu lăsatul serii, la orele 18:00. Evenimentul a avut în programul de rugăciune: slujba Vecerniei cu Litie, Binecuvântarea Euharistică, Taina Sfântului Maslu și Molitvele Sfântului Ioan Gură de Aur. Vecernia și Binecuvântarea Euharistică au fost celebrate de ieromonahul mănăstirii, Severian Dod, Taina Sfântului Maslu a fost oficiată de un sobor de preoți, avându-l ca protos pe părintele Șanta Ioan, iar Molitvele au fost rostite de egumenul mănăstirii, preacuviosul părinte Tarciziu Roman. La finalul programului de rugăciune, părintele Nicolae Bodea, protopopul de Șimleu, a ținut un cuvânt de învățătură pentru credincioșii de față, care au participat cu multă evlavie la sfintele slujbe, venind  din diferite locuri împreună cu parohii lor. În cadrul acestei omiliei, părintele protopop le-a vorbit despre viața Sfântului Nicolae și în special despre sfințenie și modul de a ajunge la ea, îndemnându-i și recomandându-le cu multă căldură să ia ca model de viață și de trăire creștinească pe Sfântul Nicolae.

După terminarea programului liturgic, credincioșii au fost unși cu ulei sfințit la Taina Sfântului Maslu, în timp ce îl lăudau pe Domnul prin cântece specifice praznicului și perioadei liturgice în care ne aflăm. Iar la ieșirea din biserică, aceștia au fost serviți cu sarmale și cozonaci, toate pregătite din inimă și cu truda credincioaselor din Șumal. Toate acestea au fost pentru preamărirea lui Dumnezeu și spre cinstea Sfântului Nicolae.

Vizită pastorală a părintelui Vicar cu preoții, Antoniu Chifor, la Mănăstirea Sfântul Nicolae din Șumal

Vineri, 6 Decembrie, de sărbătoarea Sfântului Nicolae, al cărui hram îl poartă comunitatea din Șumal, părintele Vicar, Antoniu Chifor, a vizitat această comunitate. Sfânta Liturghie a fost prezidată de ieromonahul Severian Dod, iar răspunsurile la strană au fost date de egumenul mănăstirii Tarciziu Roman. Rostirea cuvântului de învățătură i-a fost încredințat părintelui vicar, care le-a vorbit credincioșilor despre „fericire” și ce înseamnă cu adevărat aceasta pentru fiecare dintre noi. Iar la finalul Sfintei Liturghii, părintele vicar și-a exprimat bucuria că se află în mijlocul acestei comunități atât de mari și de frumoase, i-a felicitat pentru frumosul lăcaș de cult, care a fost de curând renovat și le-a mulțumit părinților călugări pentru devotamentul care-l au pentru această comunitate.

După toate acestea, a urmat ungerea credincioșilor cu ulei de la Litia din seara precedentă, însoțită de cântări și laude pentru Domnul speficice perioadei liturgice prezente.

Cristian Hoduț