În perioada 23-24 noiembrie 2019, a avut loc la Sânmărtin, întâlnirea cadrelor medicale, cu tema: ”Dialoguri pentru suflet și trup – Așteptarea Medicului Mântuitor”, organizată de Episcopia Greco-Catolică de Oradea, cu binecuvântarea Preasfințitului Virgil Bercea, episcop de Oradea.

Moderatorul acestei întâlniri a fost Părintele Marius Taloș SJ, Superiorul Ordinului Iezuit din România.

Întâlnirea a reprezentat un dialog constructiv între persoanele prezente la eveniment. Într-o abordare deschisă, convivială și erudită, presărată cu mărturii ale medicilor prezenți au fost tratate teme precum: vocația de medic, medic apostol al lui Dumnezeu, suferința și căutările ei, interacțiunea medic-pacient, importanța rugăciunii ca sânge, perfuzie și transfuzie.

Pornind de la scena biblică a chemării lui Levi, părintele Marius a pus în lumină chemarea fiecăruia la vocația și profesia de medic, aceea de a face Binele și a face bine ceea ce faci. Având în centru scena Pătimirii lui Isus și ultimele cuvinte rostite de Isus pe cruce, Părintele Marius a propus celor prezenți șapte căutări ale omului aflat în suferință: iertarea, relația, familia, omenia, prezența-acompanierea în mijlocul suferinței, anamneza și sentimentul împlinirii.

Participanții la întâlnire au apreciat în mod particular intervenția Preasfințitului Virgil Bercea, care a mulțumit celor prezenți pentru rolul deosebit pe care-l au în transmiterea valorilor creștine și a mesajului evanghelic celor aflați în suferință: ”Priviți la patul de spital ca la un altar, iar pe bolnav ca pe Isus în suferință”.

Desfășurarea întâlnirilor a constituit totodată un bun prilej pentru medici de a împărtăși experiențe și preocupări, găsirea de noi metode în comunicarea cu pacienții și slujirea mai bună a acestora.