„De la Bratislava, unde are loc cea de-a treia ediție a Zilelor Sociale Catolice Europene, salutăm cu bucurie fraternă invitația făcută de Papa Francisc episcopilor din întreaga lume și preoților, de a i se alătura în rugăciunea pentru pace, în consacrarea și încredințarea Rusiei și Ucrainei Inimii Neprihănite a Mariei”: scriu episcopii europeni – printre care se află și episcopul greco-catolic de Oradea, PSS Virgil Bercea – într-o declarație comună la Zilele Sociale Catolice Europene 2022. Acestea se desfășoară în perioada 17-20 martie a.c. în capitala Slovaciei, pe tema „Europa dincolo de pandemie: un nou început”, văzând participarea a peste 300 de delegați trimiși de Conferințele Episcopale Europene, tineri, cadre universitare, politicieni. Inițiativa, promovată de Comisia Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE), Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (Ccee) și Conferința Episcopală Slovacă, în colaborare cu Dicasterul din Vatican pentru Dezvoltare Umană Integrală, își propune să analizeze provocările din Europa contemporană pornind de la trei teme cheie: schimbarea demografică și familia, transformarea tehnologică și digitală, ecologie și schimbări climatice. Sesiunile de lucru sunt ghidate de două scrisori enciclice: Laudato Sì’» despre îngrijirea Casei noastre comune și «Fratelli tutti» despre fraternitatea și prietenia socială, ale Papei Francisc, dorind să redea Bătrânului Continent spiritualitatea fraternității prin contribuția creștinilor la solidaritate și justiție socială.
„Ne rugăm zilnic pentru pace, în Ucraina și în întreaga lume – continuă episcopii europeni – și cerem Milostivire de la Dumnezeu. Ne rugăm Domnului ca pe acest pământ care a îndurat Patimile Sale, unde a suferit moartea și a înviat, să dea odihnă veșnică tuturor celor care și-au pierdut viața în război. Să le consoleze familiile greu încercate, să-i protejeze pe cei ale căror vieți sunt în pericol și care fug de violență. Să îi binecuvinteze pe toți cei care și-au arătat solidaritatea față de cei afectați și vulnerabili.
Cu inima zdrobită, ascultăm vocile celor care suferă de nebunia războiului, ale cărui consecințe tragice sunt sub ochii noștri. În același timp, suntem impresionați de solidaritatea numeroaselor familii și persoane care oferă adăpost și asistență celor care au nevoie de protecție. Facem apel la instituțiile naționale și europene să sprijine în mod adecvat aceste eforturi!
Episcopii europeni se alătură Papei Francisc în apelul urgent al Sanctității Sale: să tacă toate armele, căci „războiul este un eșec al politicii și al umanității, o predare rușinoasă, o înfrângere în fața forțelor răului. Să nu ne oprim la discuții teoretice, să atingem carnea celor care suferă daune («Fratelli tutti», 261).
În urmă cu exact un secol, când o altă pandemie a sugrumat lumea, au izbucnit două războaie mondiale îngrozitoare. Fie ca istoria să nu se repete! Făcând ecou apelurilor incesante ale Sfântului Scaun – „nu este niciodată prea târziu pentru a negocia” – ne rugăm și îndemnăm revenirea la negocieri pentru o soluție pașnică.
Postul Mare este pentru creștini un timp de pocăință și convertire. Acesta este momentul ca lumea să își schimbe cursul și să se vindece. Este timpul să abandonăm în sfârșit logica inamicului care caută confruntare și să pornim, în schimb, pe calea care conduce către o fraternitatea umană.
E.S. Card. Jean-Claude Hollerich S.J, arhiepiscop de Luxemburg, președinte al COMECE
E.S. Gintaras Grušas, arhiepiscop de Vilnius, președinte al CCEE
E.S. Stanislav Zvolenský, arhiepiscop de Bratislava, președintele Conferinței Episcopale Slovace”
www.catholicsocialdays.eu
Traducere M. Caba