Vineri, 25 octombrie 2019, s-a desfășurat Balul Recoltei la Oratoriul „Colț de Rai” din Beiuș prin organizarea asociației Ave Miriam cu sprijinul Parohiei Greco-Catolice Beiuș și a Consiliului Județean Bihor.

Evenimentul face parte din proiectul „Să mergem împreună” având ca momente anterioare Tabăra de Vară din Lunca Vișagului și participarea la Tabăra Internațională de la Băița, respectiv activitățile săptămânale (vineri după-masa) din incinta oratoriului reamenajat prin aceeași finanțare.

La acest moment comunitar artistic și recreativ au participat copiii beiușeni, îmbrăcați tematic în ie, alături de cei veniți din parohiile Protopopiatului de Beiuș, mai ales din Ioaniș și Șuncuiș. Profesori de religie și preoți, alături de asistenți sociali și părinți, au supravegheat pentru desfășurarea în siguranță a distracției copiiilor. Eleve voluntare din clasa a IX-a A al Liceului Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș, alături de coordonatoarea proiectului, profesoara Zima Carmen, au susținut atenția, buna-dispoziție, veselia participanților antrenându-i constant prin activitățile propuse.

Balul a început cu salutul gazdei, parohul și protopopul de Beiuș, părintele Zima Zorel, care a conștientizat asupra bunătății și grijii lui Dumnezeu față de noi: toate bunătățile, toate cele recoltate, sunt roadele muncii noastre obținute prin revărsarea iubirii abundente a Tatălui nostru ceresc.  Astfel, într-un context ecumenic și multicultural, toți au rostit împreună rugăciunea: „Tatăl nostru”.

Balul a debutat cu un moment artistic complex, format dintr-un recital muzical multicultural, susținut de un grup de copii acompaniați de instructorul lor muzical, David Vasile, urmat de un recital vocal susținut de Zima Miriam, acompaniată la refren cu entuziasm de cei micuți.

În continuare, voluntarele au invitat copiii la jocuri pe echipe, moment de motricitate și veselie. Curtea interioară a complexului parohial a răsunat de strigătele de susținere a celor peste 70 de copii. Momentul „competitiv” s-a încheiat cu etapa de religie, copiii răspunzând unor întrebări din Biblie. Precum în cadrul activităților oratorice săptămânale, și aici, coordonatoarea a asigurat cadrul spiritual creștin, specific oratoriului, într-un spirit ecumenic, copiii participanți fiind și de alte confesiuni. În acest centru, copii au oportunitatea dezvoltării unor relații autentice de prietenie, bazate pe cunoaștere reciprocă, acceptarea specificității personale și autoprețuirea în conștiința iubirii lui Dumnezeu și a unei fraternități prin El. Etapa competitivă s-a încheiat cu un premiu comun tuturor, dulciuri și fructe, toate echipele ocupând primul loc pe podiumul copilăriei trăite în naturalețea sa.

Și cum altfel nu se putea, Balul Recoltei, s-a încheiat cu gustări, dans și voie bună.

În urma lor, o sală acum liniștită și îngeri păzitori care se întreabă: cum își vor arăta ocrotiții noștri recunoștința față de bunătățile lui Dumnezeu? Vor mulțumi prin rugăciune, vor asculta de părinții lor,  se vor respecta între ei, vor face fapte bune…? Și merg în urma lor sperând… totul va fi bine cât timp nimic nu va fi făcut fără Dumnezeu!