În perioada 30 august – 2 septembrie 2019 a avut loc la în Canada o sesiune internațională de formare a Asociației Ziléos. Întâlnirea s-a desfășurat la Centrul de formare al fraților Sacre Cour, din Québec  – Camp Beauséjour – și a reunit responsabili, alături de formatori Ziléos din patru țări: Canada, Franța, România și Liban. Din România au participat Ramona Dragoș, George Demian, Dominic Chivari – din Eparhia de Oradea – și Anca Berlogea din Blaj, Arhieparhia de Făgăraș și Alba Iulia. Ulterior sesiunii formative, pe 3-4 septembrie a.c., s-a desfășurat Consiliul Internațional Ziléos, la care a participat doamna Ramona Dragoș, responsabil al Asociației Ziléos în România, membru al board-ului internațional al asociației și membru al Biroului Pastoral EGCO, care ne-a oferit mai multe detalii despre zilele petrecute în Canada:

„Prima zi, a fost dedicată Exhortațieiapostolice a Papei Francisc dedicată tinerilor, Christus vivit, prezentată de pr. Michel Nolin, profesor al Institutului Pastoral Dominican din Montreal, care a vorbit despre acest document al Papei adresat tinerilor. În aceeași zi, a fost celebrată Sfânta Liturghie de episcopul locului, mons. André Gazaille. A urmat o seară de cunoaștere a participanților.”

A doua zi a fost dedicată unei prezentări a lucrărilor Colocviului de la Paris, desfășurat în perioada 2-9 februarie 2019, susținută de Ramona Dragoș împreună cu Elisabeth Terrien, în cadrul căreia a împărtășit tuturor participanților în ce a constat evenimentul organizat în iarnă de Institutul Catolic din Paris.

„A urmat o sesiune dedicată «Rolului și misiunii unui formator Ziléos» – continuă responsabila Asociației Ziléos în România – susținută de fr. Jasmin Houle, membru al consiliului pasoral Ziléos Québec, și PatrickFrançois, președintele Asociației internaționale Ziléos.În aceeași zi a vorbit «Despre ministerul Prezenței» pastorul protestant Rick Beckwith, formator Young-Life și membru al Consiliului internațional Ziléos, împreună cu Béatrice François, membru fondator al asociației.”

Sesiunile de lucru din Canada au reflectat asupra a ceea ce înseamnă să fii aproape de tineri astăzi, identificând câteva principii de bază în această provocatoarea misiune a pastorației tineretului contemporan, dar și modalități de rugăciune cu și pentru tineri.

Întâlnirea de la Camp Beauséjour din Québec a continuat luni, 2 septembrie a.c., cu un curs de formare suținut de Yves Guérette, profesor de Teologie la Universitatea Laval, unde este și responsabil cu îndrumarea tinerilor doctoranzi. Profesorul canadian a vorbit despre provocările formării continue în cadrul pastorației și colaborarea Asociației Ziléos cu facultatea de Teologie Laval, în vederea unei astfel de formări (continue). Ziua s-a încheiat cu o parte concluzivă, care a cuprins bilanțul întâlnirii și planificarea proiectelor viitoare.

Potrivit aceleiași interlocutoare, „în zilele de 3-4 septembrie a.c. a avut loc Consiliul internațional Ziléos, în care s-a stabilit/votat planul de activitate al asociației pentru perioada 2019-2022. Planul include: formarea, dezvoltarea, relația Ziléos cu Biserica internațională și locală, comunicarea, susținerea, dar și extinderea acestei asociații în Elveția și Liban”.

În ceea ce privește activitatea Asociația Ziléos din România, în luna octombrie urmează două cursuri de formare care se vor desfășura la Blaj și Oradea, unde această asociație desfășoară deja numeroase activități cu tinerii.

***

În zilele petrecute peste ocean, în Canada, participanții au avut deopotrivă de ocazia să viziteze frumosele orașe-metropolă Québec și Montreal. De asemenea, două participante din România, Anca Berlogea și Ramona Dragoș, au oferit un interviu despre întreaga experiență Ziléos la Radio Ville Marie (VM) Montreal, un post de radio internațional, cu peste 100 mii de ascultători.

„A fost una dintre cele mai frumoase experiențe trăite până acum…”, mărturisește Dominic Chivari, membru ZiléosOradea și student teolog în anul II la Seminarul Teologie „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea:

„Am întâlnit oameni extraordinari și i-am reîntâlnit pe unii membri Ziléos pe care i-am cunoscut în iarnă la Paris. Totodată, am aflat multe lucruri pe care le-am putea face pentru grupul nostru din Oradea. Mi-au plăcut foarte mult conferințele ținute de formatorul Yves Guérette și pastorul Rick Beckwith, care prin simpla lor prezență au reușit să ne facă să fim acolo întru totul, fascinați și atenți, sădind dorința de a face ceva pentru tinerii din România. A fost extraordinar!”. Călătorind pentru prima oară peste ocean, un lucru pe care nu și l-ar fi imaginat prea curând, Dominic a revenit acasă cu convingerea de a aplica cât mai mult din ceeea ce a învățat în Canada, unde a trăit multe „impulsuri pozitive și a dobândit idei de implementat pentru pastorația tinerilor de astăzi”.

Lucru confirmat și de George Demian, profesor de religie la Liceul „Iuliu-Maniu” din Oradea și animator Ziléos, pentru care întâlnirea din Canada a avut invitați care „au pus lucrul cu tinerii în Biserică într-o altă lumină. O schimbare de perspectivă, de viziune. Aceasta pornind chiar de la documentul postsinodal Christus vivit. Au fost intervenții foarte interesante care ridică semne de întrebare, dar oferă totodată speranță pentru viitor (…)în urma acestei experiențe îmi doresc în primul rând să pun în aplicare ceea ce am învățat”.
M. Caba