„Devenit o traditie mult iubita si mult respectata, pelerinajul anual de la Sighet a fost si anul acesta un moment de rugaciune comuna a întregii Biserici si de amintire a celor care sfintesc Biserica prin sângele lor de martiri. Ziua a început cu o procesiune începuta la închisoare pâna la cimitirul din afara Sighetului, numit Cimitirul Saracilor, unde se odihnesc, pe lânga atâtia crestini, intelectuali si preoti români, episcopii greco – catolici Valeriu Traian Frentiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu. La Sfânta Liturghie, oficiata pe locul sfintit de sângele numerosilor martiri, de catre Preasfintia Sa Vasile, episcopul de Maramures, au participat episcopi membri ai Conferintei Episcopilor Catolici din România, alaturi fiindu-le si Înalt Preasfintia Sa Yannis Spiteris, Arhiepiscop si Mitropolit de Korfu (Grecia), numerosi preoti si pelerini, veniti din întreaga tara.
În cuvântul de învatatura, PS. Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iasi, sublinia importanta acestui loc sfintit în viata noastra si în viata Bisericii. Acesti martiri sunt o lumina pentru noi, spunea PS. Petru, iar pelerinajul în acest loc nu trebuie umbrit de tristetea mortii lor, cât mai mult de bucuria jertfei si a sacrificiului lor pentru Hristos, Biserica si pentru neamul românesc. La finalul cuvântului de învatatura, PS. Petru scoate în evidenta faptul ca nu exista Înviere fara Vinerea Mare, nu exista durere fara sentimentul de bucurie, sentiment ce apare la sfârsit, pentru a încununa efortul si sacrificiul creat de acea durere.
La sfârsitul Sfintei Liturghii, PS. Vasile, a multumit tuturor celor care au ajutat la organizarea acestui pelerinaj pentru însemnatul efort depus, episcopilor si preotilor prezenti, si a lansat invitatia pentru anul viitor. A urmat obisnuitul moment al agapei, care a înveselit inima numerosilor pelerini prezenti.
Daca Blajul este un punct reper al scolii si intelectualitatii românesti, Sighetul, prin sângele martirilor, jertfa si sacrificiul lor, cu siguranta a devenit un punct reper al spiritualitatii si a neamului românesc.