Duminică, 04 august a.c., copiii de la Oratoriul „Colț de Rai” din Beiuș au susținut un mic recital de cântece religioase în fața comunității greco-catolice beiușene în Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”. Gestul a fost unul de laudă lui Dumnezeu și de recunoștință pentru sponsorizarea parțială a taberei și a însoțirii prin rugăciune.

În perioada 22 – 26 iulie a.c. copiii, care frecventează activitățile săptămânale de peste an ale acestui oratoriu coordonat de Asociația „Ave Miriam”, au participat la Tabăra de vară pe tema „Să mergem împreună” care a avut loc în Lunca Vișagului/Valea Drăganului. Tabăra (care face parte dintr-un proiect complex înaintat și atenției Consiliului Județean în speranța unei posibile sponsorizări), a fost coordonată de prof. Zima Carmen, cu sprijinul unor părinți implicați în diferitele aspecte ale activităților, precum muzicale, sportive, educaționale și spirituale. La inițiativă a luat parte și părintele Ionuț Oprea din Petrani, împreună cu un copil minunat din parohie.

Luni, 22 iulie a.c., copiii au sosit la „Casa bihoreană” și au început tabăra cu o scăldare în piscina pensiunii, continuând cu explorarea naturii prin drumeție. Marți au admirat arta umană de a îmblânzi și exploata natura prin barajul Drăgan. Miercuri au vizitat cetatea de Bologa făcând o incursiune în timpurile trecute, respectiv au vizitat Moara de apă din bunăvoința proprietarei „tanti Florica”. Joi tinerii și copii au admirat căsuțele vechi din Luncă, respectiv au admirat îndeletnicirile sătești, printre care: strânsul fânului. Vineri am vizitat Casa Memorială al lui Octavian Goga. Aceste momente alături de luciul apei cristaline din piscină, brăzdat de nebunaticele unde cauzate de mișcările neobosite ale copiiilor, au dat frumusețe taberei. Profunzimea creștină i-a fost conferită de ace jumătate de oră, zilnică, de studii cazuistice morale biblice (ex. Cine este mama mea și cine sunt frații mei? (…)Oricine va face voia Tatălui Meu Celui din Ceruri, acela îmi este frate şi soră şi mamă! Întrucât ați făcut unuia dintre acești frați mai mici ai Mei, Mie mi-ați făcut) presărate cu pilde și povești (chiar îndrăgitul „Micul prinț” al lui Antoine de SaintExupéry) prezentate de asistentul spiritual al taberei, pr. Zorel Zima, parohul de Beiuș. Fiecare copil – „prinț” – este sprijinit în a-și descoperi întâi unicitatea, respectiv valoarea în fața lui Dumnezeu și în inimile părinților și prietenilor lor, apoi este ajutat să-și descopere sensul vieții și responsabilitatea asumării sociale. „Limpede nu vezi decât cu inima. Ochii nu pot să pătrundă-n miezul lucrurilor” spunea puiul de vulpe micului prinț.

Tabăra de vară ecumenică a continuat tradiția oratoriului de a aduna copiii în timpul verii pentru a petrece împreună în comunitate. Participanții nu sunt doar greco-catolici ci și de altă confesiune, aici asigurându-se respectul reciproc și identitatea spirituală. Dorința copiiilor de a participa, respectiv încuviințarea părinților este datorată „setei” după prietenie sinceră și armonie, pe care nu le putem primi decât prin Dumnezeu. Jocurile de socializare și recreative, activitățile și dialogul cultural și spiritual, buna-dispoziție și prieteniile continuă săptămânal și pe parcursul anului școlar, în cadrul oratoriului deschis și dornic de a însoți, orice tânăr sau copil, pe drumul său.

Pr. Zorel Zima