Vacanța mea, aventură și cunoaștere: este tema taberei internaționale care se desfășoară de la 3 la 9 august a.c., la Nucet, organizată de Episcopia Greco-Catolică de Oradea, cu binecuvântarea PSS Virgil Bercea, prin Biroul Pastoral EGCO, în colaborare cu asociaţia „Înv. Bortoş Costea Maria” din Băiţa şi localitatea Berbenno di Valtellina, din provincia italiană Sondrio (regiunea Lombardia), având ca parteneri: Consiliul Judeţean Bihor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Primăria orașului Nucet, Protopopiatul de Beiuș, Parohia Greco-Catolică Băiţa, Parohia Catolică Băiţa, Şcoala Gimnazială nr. 1 Nucet, Asociaţia Ave Miriam și Asociaţia Ziléos.

Zilnic, de la ora 08.00 la 16.00, peste 60 de copii și tineri îndrumați de 29 de voluntari animatori – 18 italieni și 11 români – împreună cu coordonatorii inițiativei, petrec împreună în tabăra de la Nucet o aventură de neuitat, care cuprinde: jocuri educative, vizite culturale, întâlniri cu diferite personalități și momente spirituale lăcașurile de cult de diferite confesiuni din Băița. Inițiativa, care a luat naștere la începutul acestui an din prietenia dintre pr. Paul Popa și Ramona Dragoș de la Biroul Pastoral EGCO, cu don Feliciano Rizelli – de la Oratoriul „Ioan Bosco” al parohiei Berbenno-Valtellina din Italia, şi întâlnirea acestora cu colonelul în rezervă Nicolae Bortoş din Băița, dorește să îi determine pe tinerii din zona Băița – Nucet să aibă inițiativă, să își dezvolte spiritul de echipă, calitățile de leadership, să se cunoască mai bine pe ei înșiși, să îl cunoască pe Dumnezeu mai bine, simțindu-L aproape zi de zi. Prin programul propus organizatorii doresc să le ofere tinerilor o alternativă la ceea ce le oferă astăzi societatea, ca să descopere că pot să petreacă timpul frumos, să fie „o aventură”!

„Ne-am gândit să facem împreună o tabără de vară pentru copiii din Protopopiatul de Beiuș (coordonat de pr. Protopop Zima Zorel), mai exact parohia Băița (paroh pr. Marcel Ioan Rostaș) – spune pr. Paul Popa într-un interviu pentru Biroul de Presă EGCO – pentru a veni în sprijinul tinerilor din zona rurală și a formării lor, cu dorința de a crea totodată legături între diferite culturi: italiană și română. Dorința este de a crește nivelul de cultură a zonei și al acestei vechi tabere din Nucet, de a veni în sprijinul societății, pentru că totul se desfășoară în parteneriat cu Primăria Nucet, parohiile locale – greco-catolică, romano-catolică din Băița – și bineînțeles cu Protopopiatul de Beiuș”.

Programul este unul inedit, fiind structurat pe zile tematice. Diferiți invitați le vorbesc participanților în fiecare zi despre un argument anume, precum: sportul, astrologia, fotografia și bineînțeles, spiritualitatea. Spre exemplu, există o zi în care don Feliciano le va vorbi tinerilor din experiența lui despre „Cine este Dumnezeu” și va face o mărturie personală în acest sens.

Pe lângă aceasta, organizatorii doresc să le ofere tinerilor o excursie, de o zi, la Oradea, un oraș tot mai vizitat de turiștii veniți din străinătate în țara noastră, pentru a descoperi obiectivele principale ale locului, printre care Cetatea Oradiei și bisericile de diferite confesiuni.

Părintele Paul Popa, mărturisește totodată dorința de a reda viață prin aceastp inițiativ unui loc extrem de căutat în vacanțele de vară de tinerii de acum câteva decenii: „Îmi amintesc că eu, când eram copil, spre exemplu, era o tabără faimoasă în județ – tabăra de la Nucet – care era plină de tineri, vară de vara. Era frumos cum elevii aflați în tabără puteau să interacționeze cu localnicii (…)iar acum, după 30 de ani, revenim în zona respectivă, aducând puțin nostalgia taberei de atunci și în același timp venind cu o tabără internațională”.

Pe lângă pregătirea în detaliu a organizatorilor – cu tricouri, diplome, invitați extraordinari – ceea ce i-a atras cel mai mult pe tinerii de astăzi să participe este faptul că este o tabără internațională, iar temele sunt alese în mod special pentru a fi de interes tinerelor generații contemporane. Totodată tabăra este gratuită, prin implicarea tuturor partenerilor menționați mai sus.

Astfel, în fiecare zi de la ora 8.00 participanții încep „Vacanță, o aventură și cunoaștere” cu rugăciunea de dimineață, desfășurată în una dintre bisericile din Băița – într-o zi în cea romano-catolică, apoi în cea greco-catolică și în altă zi în biserica ortodoxă, apoi participă la programul taberei internaționale, desfățurat zilnic până la ora 16.00.

Iată câteva impresii din primele zile, publicate în timp real de participanți, pe pagina de Facebook a Episcopiei de Oradea, unde vor împărtăși zilnic, pe toată durata taberei internaționale de la Nucet experiența lor, împreună cu fotografii din ziua în curs:

Sâmbătă, 03 august a.c.: „După ce tinerii italieni au fost primiți cu drag de prietenii lor din România, aceștia împreună cu animatorii români au pornit spre localitatea Băița (Bihor), locul desfășurării taberei de vară.
Prima zi: a debutat cu primirea participanților copii din Băița și Nucet, dar totodată și tinerii români și italieni au avut parte de o primire foarte călduroasă din partea tinerilor și adulților din Băița. Am avut parte de o frumoasă prezentare a zonei, făcută de d-l Bortos Nicolae, iar mai apoi am avut parte de un tur de cunoaștere al zonei, trecând pe la Bisericile: Greco-Catolică, Ortodoxă și Romano-Catolică. Ziua s-a încheiat cu cina, dar și cu o scurtă prezentare a activitatilor zilei de mâine
[04 august a.c.]”.

Duminică, 04 august a.c.: „Pentru tinerii animatori români și italieni, dar și pentru copiii participanți la tabăra internațională, ziua a început cu participarea tuturor la Sfânta Liturghie, în parohia greco-catolică din localitate, unde au fost primiți cu bucurie de pr. paroh Marcel Rostaș și de întreaga comunitate. 

Ziua a continuat cu multă voie bună, prin jocuri și activități de care copiii s-au bucurat pe parcursul întregii zile”.