Printr-un proiect transfrontalier, Societatea de Binefacere „Don Orione” a început în septembrie anul trecut construirea în cătunul Zece Hotare a unui refugiu dedicat turiștilor.

Proiectul, intitulat „Provocări comune şi cooperare pentru gestionarea patrimoniului natural transfrontalier”, este realizat împreună cu parteneri din Ungaria, Camera de Comerţ şi Industrie a Judeţului Békés şi Parcul Naţional Crişuri – Mureş din acelaşi judeţ.

În după masa zilei de joi, Preasfințitul Părinte Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a vizitat șantierul alături de membrii comunității Don Orione, părintele Florian Gui și Mihai Fechetă și membrii echipei de construcții.

În refugiu, turiştii vor avea acces la curent electric, utilităţi, servicii de prim ajutor şi spaţii de informare turistică. Totodată, observatorul va fi dotat cu lift, pentru a fi accesibil persoanelor cu dizabilităţi.

În zona Şuncuiuş, Societatea „Don Orione” va organiza rute tematice cu scop educaţional, iar voluntarii acestei organizaţii vor participa la igienizarea unei largi suprafeţe de teren de aici: „se vor organiza programe educaţionale pentru copii şi tineri, cu privire la biodiversitate şi protecţia naturii, ţintind pe termen lung formarea unei atitudini sănătoase cu privire la protejarea patrimoniului natural. Ne propunem să transmitem tinerilor iubirea pentru natură prin multiple activităţi, cum ar fi şcoala în natură, cursuri despre natură, înfiinţarea unei mini grădini zoologice şi botanice”, se arată într-un comunicat al Societăţii.

Valoarea totală a proiectului este de 1,1 milioane de euro, din care 400.100 de euro revin organizaţiei orădene. Perioada de implementare este între 1 martie 2018 şi 29 februarie 2020.