Viața mea, o aventură de neuitat și de construit: a fost tema Universității de Vară 2019, organizată cu binecuvântarea PSS Virgil Bercea, în perioada în perioada 23 – 26 iulie a.c., de Biroul Pastoral al Eparhiei de Oradea, în colaborare cu Asociația Ziléos, la Seminarul Teologic Greco-Catolic din Oradea. Devenită deja o tradiție, Universitatea se desfășoară anual din 2005, în fiecare vară, bucurându-se în acest an de participarea a peste 65 de adolescenți și tineri cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani din Eparhia de Oradea, 8 tineri din Arhieparhia de Alba-Iulia și Făgăraș, pentru care au venit la Oradea formatori din Anglia și Canada.
Potrivit organizatorilor, scopul acestei inițiative a fost acela de „a crea o legătură între diferiți tinerii din Eparhia Greco-Catolică de Oradea și Blaj, oferindu-le acestora suport în dezvoltarea valorilor morale, creștine și culturale europene”.
Alături de ateliere sau momente artistice coordonate de pr. Paul Popa, responsabil pe partea artistică a Universității de Vară și animate de Bala Gabriela, George Demian, împreună cu Enjoy Music, alături de membrii departamentului artistic al Biroului Pastoral – Ovidiu Lazăr și Alex Cristea – ateliere sportive sau momente de cunoaștere (karaoke, dans sau jocuri), participanților le-au fost prezentate teme de interes actual, de persoane specializate într-un anume domeniu. Astfel, în prima zi, psihologul Delia Bîrle, lector univ. dr. la Universitatea din Oradea, le-a vorbit tinerilor despre ce îi ajută să fie motivați în studii, venind totodată în întâmpinarea orientării profesionale viitoare a tinerilor aflați în ultimii ani de liceu.
Potrivit aceleași organizatoare, nu au lipsit momentele profund spirituale, prezente în desfășurătorul fiecărei zile. „Unul cu totul special – ne mărturisește doamna Ramona Dragoș – a fost cel din ultima seară, desfășurat în Biserica din Cetatea Oradiei, când tinerii au fost invitați să scrie în mod personal O scrisoare lui Dumnezeu, răspunzându-și fiecare unor întrebări existențiale precum La ce mă invită Dumnezeu?,La ce sunt dispus(ă) să renunț?, Ce aș putea să Îi ofer?”. Pe parcursul tuturor zilelor, tinerii au fost însoțiți spiritual de preoții Alexandru Fiț, Ovidiu Marița și de ipodiaconul Bogdănel Timoș. Preoții au stat la dispoziție tinerilor pentru spovadă, au condus rugăciunea de dimineață și momentele spirituale ale Universității de Vară. O prezență deosebită pentru tineri a fost cea a PSS Virgil Bercea, aflat în mijlocul acestora joi, 25 iulie a.c., celebrând și Sfânta Liturghie a zilei în Biserica Seminarului, împreună cu preoții prezenți și participanții la Universitatea de Vară.
„Să trăim cu diferenţele noastre” a fost o altă temă abordată la Universitatea de Vară, prezentată de psihologul Veridiana Ghiurcă, care le-a împărtășit tinerilor experiența de zi cu zi în Asociaţia Alsterdorf, dedicată persoanelor cu dizabilități.
„Poate Dumnezeu să ne iubească în mod unic [fiind 7 miliarde de persoane în lume]?”, a fost întrebarea retorică care a animat temaprezentată de mentorul acestei ediții a Universității de Vară, Patrick François din Canada, fondatorul Asociației Ziléos. Mentorului i s-au alăturat regizorul Anca Berlogea, de la Blaj, nelipsind mărturiile personale legate de această temă, precum cea a pr. Paul Popa sau a tânărului Nicu de la Blaj.
Potrivit aceleași organizatoare, nu au lipsit momentele profund spirituale, prezente în desfășurătorul fiecărei zile. „Unul cu totul special – ne mărturisește doamna Ramona Dragoș – a fost cel din ultima seară, desfășurat în Biserica din Cetatea Oradiei, când tinerii au fost invitați să-i scrie în mod personal O scrisoare lui Dumnezeu, răspunzându-și fiecare unor întrebări existențiale precum: La ce mă invită Dumnezeu?, La ce sunt dispus(ă) să renunț?, Ce aș putea să Îi ofer?”.
În ultima zi, participanții s-au bucurat de vară la Aquapark Oradea, alături de diferite jocuri de încredere în ei înșiși sau în ceilalți, animate de Anca Berlogea.
O aventură de neuitat, aceasta s-a dorit să fie și a fost Universitatea de Vară 2019, în timpul căreia participanții au putut lega noi prietenii, cunoaște alte culturi și participa la conferințe sau momente de dezvoltare personală care le-au marcat cu siguranță viitorul. Nu în ultimul rând, au avut prilejul de a-l de cunoaște și mai mai bine pe Dumnezeu!
O mulțumire specială este adusă cu acest prilej tuturor celor care s-au implicat în realizarea Universității de Vară 2019, în mod special Direcţiei de Dezvoltare şi Implementare Proiecte (DDIP) Bihor care a susținut îndeaproape acest proiect!