„Papa Francisc s-a întâlnit luni cu Patriarhul ortodox grec de Ierusalim, Teofil al III-lea, facând apel pentru încetarea violentei si discriminarii împotriva persoanelor de diferite credinte din Tara Sfânta. Liderul ortodox viziteaza Roma între 22 si 25 octombrie, întâlnindu-se cu oficialitati din Vatican.

În timpul întâlnirii, Pontiful a amintit de vizita sa la Ierusalim, din 2014, exprimându-si satisfactia privitor la recenta restaurare a mormântului lui Isus din Bazilica Sfântului Mormânt, un proiect la care au colaborat ortodocsii, armenii si franciscanii din Tara Sfânta. A exprimat apropierea sa fata de toti cei care sufera datorita conflictului dintre israeliti si palestinieni, subliniind ca lipsa de întelegere continua „sa creeze nesiguranta, restrângerea drepturilor fundamentale si parasirea tarii de multi oameni”. A cerut sporirea eforturilor pentru a se ajunge la o pace bazata pe dreptate si recunoasterea drepturilor tuturor oamenilor.

Papa Francisc a transmis felicitari diferitelor comunitati crestine din regiune, spunând ca spera ca membrii lor sa continue sa fie recunoscuti drept cetateni si credinciosi care contribuie la binele comun. Contributia va fi mai eficienta, a subliniat el, în masura în care exista armonie între diferitele Biserici. A facut apoi apel la o colaborare mai strânsa în sprijinirea familiilor si a tinerilor crestini, pentru ca sa nu mai trebuiasca sa paraseasca tara. În timp ce nu putem schimba trecutul, a spus el, nici trece cu vederea gravele erori în caritate de-a lungul secolelor, crestinii trebuie sa priveasca spre un viitor al reconcilierii si comuniunii, pentru a împlini rugaciunea Domnului „ca toti sa fie una”.

La final, Sfântul Parinte l-a invitat pe Patriarhul Teofil sa recite împreuna rugaciunea „Tatal nostru”.

Sursa: http://www.catholica.ro