Amintindu-se importanţa esenţială a muncii în vederea realizării progresului şi a bunăstării – după cum a subliniat în mai rânduri papa Francisc – Mesajul pune accentul pe importanţa muncii care determină dezvoltarea integrală a persoanelor şi a comunităţilor în care trăiesc.
Mesajul citează enciclica „Laudato si’ a papei Francisc care, în paragraful 128, aminteşte chemarea la muncă încă de la crearea noastră, motiv pentru care nu trebuie să se caute înlocuirea tot mai mult a muncii umane cu progresul tehnologic. «Munca este o necesitate, este parte a sensului vieții pe acest pământ, cale de maturizare, de dezvoltare umană și de realizare personală», se spune în Mesajul pentru Ziua Mondială a Turismului, citându-se din paragraful 128 al enciclicei „Laudato si'”.
Totodată, făcând trimitere la Compendiul de Doctrină Socială a Bisericii, Mesajul pentru Ziua Mondială a Turismului din 2019, aminteşte că „Persoana este metrul de măsură al demnităţii omului”.
Succesiv, referindu-se la „exerciţiul muncii în sectorul turistic”, Mesajul enumeră categoriile profesionale care-şi desfăşoară activitatea în acest sector şi, citându-l pe sfântul Ioan Paul al II-lea evidenţiază că activitatea turistică este în măsură să desfăşoare un rol relevant în lupta împotriva sărăciei, atât din punct de vedere economic cât şi din punct de vedere social şi cultural.
În documentul redactat şi transmis de Departamentul în slujba Dezvoltării Umane Integrale, cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului din 2019 se încurajează dimensiunea pe care o poate oferi întâlnirea dintre muncă şi turism. De asemenea, Departamentul pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale face apel la guvernanţi şi la responsabilii cu politicile economice naţionale astfel încât să se favorizeze activitatea în câmpul muncii în sectorul turismului, îndeosebi pentru tineri.
Sursa: https://www.vaticannews.va