Se desfășoară în aceste zile la Oradea (11-16 iunie 2019) festivalul cultural European Music Open, aflat la a patra ediție. Pentru al doilea an consecutiv Episcopia Greco-Catolică de Oradea este partener al evenimentului, desfășurat cu sprijinul Municipiului Oradea, al Asociaţiei pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), Teatrului de Stat „Regina Maria”, Episcopiei Romano-Catolice de Oradea şi al Muzeului Ţării Crişurilor, prin implicarea cunoscutului tenor Alexandru Badea.

Festivalul se desfăşoară în mai multe locaţii reprezentative din Oradea, precum Muzeul Țării Crișurilor, Basilica Romano-Catolică, Catedrala Greco-Catolică „Sf. Nicolae”, Teatrul Regina Maria, Sinagoga Sion, Cetatea Oradea, timp de 6 zile. Vineri, 14 iunie a.c., de la ora 17.00, sunteți așteptați în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea la concertul susținut de „Cvartetul Transilvan”, recunoscut prin măiestria cu care acesta reușește să redea armoniile specifice muzicii tradiționale, păstrând spiritul interpretativ al lucrărilor clasice și puritatea muzicii tradiționale românesti.

Cvartetul Transilvan se formează în 1987 și reprezintă un model prin alegerea pieselor de profundă credință culturală românească, datorită pasiunii cu care le interpretează. Ca recunoaștere a valorii sale, a primit statutul de „Cvartet de Stat”. Membrii acestuia, Gabriel Croitoru – vioara I, Nicusor Silaghi – vioara II, Marius Suarasan – viola și Vasile Jucan – violoncel, absolvenți ai Universității de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, sunt considerați a fi virtuoși ai instrumentelor pe care le utilizează.

Violonist de exceptie, Gabriel Croitoru este deținător al numeroase premii internaționale, printre care: Premiul I la Concursul internațional de Vioară Pablo Sarasate, Premiul I obținut la Concursul internațional de vioară H. Wieniawski, Premiul II la Concursul internațional de vioară Zino Francescatti, Premiul III obținut la Concursul internațional de vioară Nicolo Paganini.

Întreg programul festivalului cultural EMO îl puteți consulta aici.