Cu puține zile înainte de vizita Papei Francisc în România (31 mai – 2 iunie 2019), o seară dedicată episcopilor greco-catolici români morți pentru credință în timpul prigoanei comuniste: este inițiativa Colegiul Bernardin din Paris, loc de înaltă ținută culturală care, pe 16 mai a.c., invită publicul la un eveniment despre istoria acestor martiri și a țării lor de origine.

Seara culturală dedicată episcopilor români morți pentru credință, pe care Papa Francisc îi va beatifica pe 2 iunie a.c. la Blaj, se desfășoară într-una dintre cele mai prestigioase unități de învățământ din Paris (a fost construit în 1248), transformată într-un loc de dialog inter-religio și interetnic, chiar în ziua în care Biserica îl cinstește pe Fericitului Vladimir Ghika.

Din partea Episcopiei de Oradea, este prezentă la seara culturală de la Paris doamna Ramona Dragoș, membru al Biroului Pastoral EGCO, președinta asociației Ziléos România, co-organizatoare a evenimentului.

În cadrul evenimentului, de la orele 20.00, este proiectat filmul „Șapte martori pentru Mica Romă” realizat de Anca Berlogea-Boariu (52 minute), umat de o dezbatere cu:
regizorul filmului, mons. Pascal Gollnisch, director general al Asociației LʼOuvre dʼOrient și vicar general al Ordinariatului pentru Catolicii Orientali din Franța, Excelența Sa Adrian Cioroianu, ambasadorul României la Unesco.

Dezbaterea este moderată de pr. Cristian Crișan, rector al Misiunii Greco-Catolice Române de la Paris.

***

«În 1948, unitatea creștinilor din Europa este amenințată. Un regim comunist și totalitar ajunge la putere în România. Acesta impune o unitate a românilor prin reunificarea greco-catolicilor în Biserica Ortodoxă și separarea lor de Roma.

De ce vor fi beatificați acești șapte episcopi ai Bisericii Greco-Catolice? Să descoperim această poveste europeană, care a dus la moartea a șapte episcopi greco-catolici între anii 1950-1970»: aflăm pe site-ul organizatorilor.