„Prezența acestui semn vizibil al Papei Ioan Paul al II-lea este o binecuvântare pentru noi. Bine ați venit acasă, Sfinte Părinte!”: a transmis într-un mesaj PF cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major
al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, la sfințirea statuii Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea la Blaj, pe 9 mai a.c., la 20 de ani de la vizita primului Suveran Pontif în țara noastră.
Potrivit Biroului Arhieparhial de Presă, la eveniment au luat parte episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, reuniți în perioada 7-9 mai a.c. la Blaj, cu prilejul Sinodului de primăvară, excelența Sa mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, precum și înalți reprezentanți ai autorităților civile centrale și locale.
„Dacă acum mai bine de o jumătate de veac, Papa Pius al XII-lea dorea să sărute lanțurile cu care Biserica Română Unită era întemnițată, acum exact douăzeci de ani, la București, Papa Ioan Paul al II-lea își exprima dorul de a săruta pământul Blajului, scrie PF cardinal Lucian Mureșan în mesajul citit de PS Claudiu Lucian Pop, episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore. Și iată că astăzi se împlinește acest vis: Papa Francisc vine la Blaj. Papa vine în mijlocul nostru spre a ne întări în credință, aici în cetatea lui Inochentie Micu, a lui Petru Pavel Aron, în inima României.
Pe 7 mai 2000, în prezența Papei Ioan Paul al II-lea, au răsunat pentru prima dată în străvechiul Colosseum din Roma cuvintele unui român: au fost cuvintele profetice ale Preasfinţitului Ioan Suciu: „staţi tari, neclătinaţi, statornici în credinţa pentru care au sângerat moşii şi strămoşii noştri. Noi nu putem să-L vindem nici pe Cristos şi nici Biserica”.
Sfinții nu sunt niciodată singuri, fiindcă Adevărul i-a făcut liberi. Iar noi astăzi știm că acolo sus, Sfântul Pontif Karol împreună fericiții noștri martiri se bucură de vederea chipului nemuritor al lui Dumnezeu. Din Paradis, ei mijlocesc darul păcii și al împăcării pentru întregul popor român. Și mai ales marele dar și dor al unității între creștini, care a izvorât din atâtea piepturi în mai 1999 la București, și care suntem siguri că va răsuna din nou în inimi și în conștiințe peste câteva săptămâni aici la Blaj, împreună cu Papa Francisc, alături de care suntem hotărâți „Să mergem împreună”.
Prezența acestui semn vizibil al Papei Ioan Paul al II-lea este o binecuvântare pentru noi. Bine ați venit acasă, Sfinte Părinte!”.
Potrivit aceleași surse, la eveniment au mai luat cuvântul reprezentantul Administrației Prezidențiale, consilierul Sergiu Nistor, care a dat citire mesajului Președintelui României, Klaus Iohannis, Ministrul Culturii, Daniel Breaz, care a vorbit despre modul cum a ajuns această statuie la Blaj, Primarul Municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, care a amintit de cuvintele frumoase adresate Blajului de către Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea cu ocazia vizitei din urmă cu 20 de ani. La rândul său, sculptorul polonez Czesław Dźwigaj a vorbit despre această statuie, pe care a donat-o comunității blăjene.
Statuia, care împreună cu soclul are aproape patru metri, a fost realizată de sculptorul polonez Czesław Dźwigaj (69 ani), cunoscut pentru cele peste 70 de statui ale Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea pe care sculptorul polonez le are în întreaga lume, în țări de pe mai multe continente, printre locațiile în care aceasta poate fi văzută, exact în forma prezentă și la Blaj, aflându-se locuri importante pentru Biserica Catolică, cum ar fi Fatima și Roma. De altfel, soclul statuii a fost făcut după indicațiile clare ale sculptorului Czesław Dźwigaj, iar despre ideea amplasării acestei statui la Blaj s-a vorbit în mai 2017, când artistul polonez a primit, la Alba Iulia, titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității 1 Decembrie.