„Cu ocazia sarbatorii Sfântului Ioan Botezatorul din 7 ianuarie 2013, Biserica Greco-Catolica, cu hramul ,,Intrarea în Biserica a Maicii Domnului” din localitatea Marin, judetul Salaj a fost gazda unui eveniment cultural deosebit.
Dupa terminare Sfintei Liturghii a fost lansata Monografia satului Marin cu titlul ,,Marinul- vatra româneasca a Salajului”, o lucrare scrisa de trei fii ai satului, dintre care doi fiind credinciosi fideli ai Bisericii Greco-Catolice din sat: conf. univ. dr. Aurel Maxim (coordonator, editor si autor principal), prof. Petru Maxim (prim curator la Biserica Greco-Catolica din Marin) si prof. Teodor Sandor (cântaret bisericesc la Parohia Ortodoxa Floresti, Cluj).
Cartea a fost prezentata pe scurt de catre autorul principal, care a mentionat faptul ca ,,istoria monografiei Marinului a început în anii '80 când se pregatea sarbatoarea ,,Fii satului”, ideea apartinând profesorului Petru Maxim, fiu al satului, dascal si director la scoala din Marin multa vreme”. Lucrarea a prins viata dupa anul 2000 când autorul principal, prof. Maxim Aurel a început munca de documentare la diferitele institutii istorice, sociale, culturale, religioase si educationale ale statului, urmând ca în anul 2008 sa se alature colectivului si prof. Teodor Sandor. Cartea contine un numar de 643 de pagini, împartite în 13 capitole, unde sunt descrise amanuntit diverse domenii: de la istorie antica si medievala la fotbal, de la date statistice la strigaturi de nunta, de la preoti, biserica si liturghie la descântece de scrântit, de la educatie si scoala la graiul de odinioara al marinanilor.
În final autorii lucrarii au multumit sponsorilor si colaboratorilor care au gasit, în vremuri de criza, resurse financiare pentru a investii în cultura. În timp ce autorii ofereau autografe, credinciosii prezenti i-au rasplatit cu flori si cu un calduros ,,La Multi Ani!”