„Pe data de 7 ianuarie Biserica îl sarbatoreste pe sfântul Ioan Botezatorul si Înaintemergatorul Domnului, considerat cel mai mare dintre profeti, glasul care striga în pustie „gatiti calea Domnului”, cel care uneste Vechiul si Noul Testament.
A doua zi dupa Botezul Domnului este închinata preamaririi Sfântului Ioan Botezatorul, ca unul care, botezând pe Mântuitorul în Iordan, a descoperit cel dintâi lumii ca Domnul Isus este cu adevarat Mesia, Marele Trimis al lui Dumnezeu, Mesia cel asteptat de toata lumea. Nasterea sa a fost anuntata de Arhanghelul Gavriil, care i-a vestit Elisabetei ca-l va naste pe cel ce va pregati calea Domnului.
Înca din tinerete, sfântul Ioan s-a dovedit a fi un proroc al pocaintei, care a iubit postul si viata aspra din pustie. El a trait numai pentru Dumnezeu si pentru oameni, si-a împlinit menirea pentru care se nascuse, aceea de a-i face pe oameni sa-si recunoasca pacatele, sa-i boteze si sa-l arate omenirii pe Hristos.
Chiar si dupa moartea lui ca martir, Ioan Botezatorul continua sa fie pentru crestini, în sens spiritual, Înaintemergatorul Domnului. Model de înfrânare, de pocainta, de curatire de patimi prin asceza si rugaciune, initiator al vietii monastice si a celei pustnice, Ioan nu va înceta niciodata sa fie cel care pregateste calea ce duce la Hristos.
Tuturor celor care au fost botezati cu numele de Ioan, le uram „La multi ani!”
Sfântul Ioan a fost sarbatorit si la Catedrala „Sfântul Nicolae”, unde P.S. Virgil Bercea a celebrat Sfânta Liturghie împreuna cu parintele paroh Ovidiu Duma.