„Din 25 februarie, în librariile italiene poate fi gasita cartea papei Francisc adresata copiilor: „Iubirea de dinaintea lumii. Papa Francisc le scrie copiilor”. Cartea, care a aparut la Editura „Loyola Press” a parintilor iezuiti, sub îngrijirea parintelui Antonio Spadaro, ofera cititorului un dialog de la inima la inima între Papa si copiii din toata lumea. În cuprinsul cartii gasim atât raspunsuri ale Suveranului Pontif la întrebarile celor mici cât si marturii personale.

„Înainte de a crea lumea, Dumnezeu iubea. Dumnezeu iubeste mereu. Dumnezeu este iubire”. Prin aceste cuvinte Pontiful îi raspunde lui Ryan, un copil canadian care l-a întrebat ce facea Dumnezeu înainte de a crea lumea. Papa raspunde astfel prin cuvinte simple, familiare, ca un parinte grijuliu, încredintându-le celor mici reflectiile sale asupra vietii si credintei. Se întâmpla ca raspunsurile date sa fie si surprinzatoare, dar în rest este acelasi papa Francisc care spune, în cartea sa, ca pentru el, „a vedea un copil înseamna a vedea viitorul” si simte multa speranta crescându-i în inima.
Daca as putea face un miracol, as vindeca toti copii
Sfântul Parinte atinge coarde sensibile atunci când vorbeste despre suferinta copiilor. Lui William, din Statele Unite ale Americii, care îl întreaba ce ar face daca ar avea puterea de a face un miracol, îi raspunde: „daca as putea face un miracol as vindeca toti copiii”. Pe lânga aceasta Pontiful spune ca înca nu a reusit sa înteleaga de ce sufera copiii, este un mister caruia nu stie sa-i dea o explicatie. „Raspunsul meu la durerea copiilor”, spune Papa, „este tacerea sau un cuvânt care se naste din lacrimile mele”. Tot de miracole vorbeste si într-un raspuns dat lui Joaquin, din Peru, care întreaba de ce nu mai sunt miracole. „Dar cine ti-a spus asta”, îi raspunde papa Francisc. „Nu este adevarat! Miracole exista chiar si astazi. De exemplu miracolul lumii care sufera si nu îsi pierde credinta”. Episcopul Romei se gândeste si la martirii din Orientul Mijlociu care „se lasa ucisi pentru a nu-l renega pe Isus”. „Si eu”, spune Suveranul Pontif, „am experimentat multe miracole. Nu, nu sunt miracole spectaculoase. Eu nu am vazut niciodata o înviere din morti, nu. Dar am vazut multe miracole cotidiene în viata mea”. Unui copil australian ramas fara mama, pe nume Luca, Sfântul Parinte Francisc îi spune ca mama sa „este în cer” si este „mai frumoasa ca niciodata”. „De fiecare data când te vede”, mai spune Papa, „mama ta este încântata daca te comporti bine. Daca nu te comporti bine, ea îti vrea binele oricum si îi cere lui Isus sa te faca mai bun”.
Nu suntem prizonieri ai suferintei, Isus a învins raul
Lui Mohamed, din Siria, care vorbeste despre suferinta si despre lumea rea si plina de ura care fabrica arme pentru razboi, papa Francisc îi spune ca acest lucru „este teribil, dar aceasta suferinta este trecatoare, nu este pentru totdeauna. Noi nu suntem ostatecii suferintei, pentru ca Isus a venit sa ne salveze si l-a învins pe diavol”.
Ma rog pretutindeni, îmi place sa ma simt parinte si sa stau cu lumea
Dupa cum era de asteptat, multe scrisori ale copiilor privesc viata personala a Sfântului Parinte. Iar el nu se sustrage raspunsurilor la aceste întrebari, ci raspunde cu naturalete spunând ca nu ar sti sa se recunoasca fara sentimentul de paternitate. „Ma face fericit faptul de a sta cu lumea. Daca nu reusesc sa stau cu lumea, stau cu Isus si îi vorbesc lui despre lume”, este raspunsul dat unei fetite din Belgia, caruia îi mai spune ca se poate ruga oriunde: „ma pot ruga în timp ce ma plimb sau chiar si când merg la dentist. Pe Dumnezeu îl gasesc pretutindeni”. Rugaciunea trebuie sa vina din inima, pentru ca „El ne asculta cu inima”.
Papa Francisc spune ca în copilarie îi placea sa danseze tango. De mic dorea sa devina macelar, pentru ca atunci când mergea cu bunica sa la cumparaturi vedea ca macelarul avea un buzunar mare plin cu bani. Vorbind despre perioada în care era ministrant, Pontiful spune ca el si ceilalti copii nu întelegeau nimic din Liturghie deoarece aceasta nu era în limba spaniola. În joaca, încercau sa îl imite pe preot iar de aici rezultau fraze comice în limba spaniola.
Toti ne certam, chiar si Papa, dar trebuie sa facem mereu pace
În cartea adresata copiilor, Sfântul Parinte vorbeste si despre relatiile din cadrul familiei. „Toti ne certam”, spune Pontiful, „chiar si eu m-am certat, dar este normal ca lumea sa discute. Pentru aceasta si parintii discuta”. Copiilor, papa Francisc le spune ca niciodata nu trebuie sa „încheie ziua fara a face pace”.

Sursa:http://ro.radiovaticana.va